Home > Recepten > Aalbessengelei

Aalbessengelei

Ingrediënten

  • 1 kg aalbessen
  • 1 dl water
  • 650 g geleisuiker

Voedingswaarde

  • Bevat per potje (3 potjes):
  • 915 kcal
  • 3 g eiwit
  • 0 g vet
  • 224 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 15 minuten voorbereiding
  • 15 minuten in de pan

Deze doorzichtige, prachtig knalrode gelei is heerlijk friszuur dankzij de combinatie van rinse bessen en suiker. Meestal worden jam en gelei gemaakt van één deel fruit op één deel geleisuiker (suiker waaraan pectine is toegevoegd, een natuurlijke fruitstof met een verdikkende werking). Omdat aalbessen echter van zichzelf al veel pectine bevatten, is voor deze gelei een andere verhouding nodig.

Bereidingswijze

Was de aalbessen en ris ze van de takjes. Doe ze in een grote pan met 1 dl water. Breng aan de kook en laat 10 minuten flink borrelen tot alle besjes openknappen en het sap eruit komt. Duw eventueel met een schuimspaan de besjes kapot om alle jus eruit te krijgen. Zeef. Doe het sap terug in de pan, voeg de geleisuiker toe en breng al roerend opnieuw aan de kook. Laat 3 minuten flink borrelen. Schep eventueel schuim met een schuimspaan van de gelei. Giet de nog vloeibare gelei met een trechter in brandschone jampotjes. Vul de potjes tot bovenaan en draai de deksel erop. Laat de potjes 5 minuten omgekeerd staan en zet ze dan weer rechtop. Laat verder afkoelen en plak er etiketten op.

Serveren: Lekker op een vers croissantje maar ook als saus bij bijvoorbeeld lamsbout uit de oven. Roer de aanbaksels uit de braadslee los met een flinke schep aalbessengelei en een scheutje water en giet de warme saus over het vlees.

Tip: Snellere variant (maar geeft een iets troebeler gelei): na 10 minuten koken de hete vloeistof niet zeven, maar meteen de geleisuiker toevoegen en nog eens 3 minuten laten koken. Plaats een puntzeef in een trechter en giet de hete gelei rechtstreeks in de jampotten.

Tip: Gebruik dampend warme jampotjes die net uit de afwasmachine komen.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.