Home > Recepten > Abrikozen-vijgenjam van gedroogde vruchten

Abrikozen-vijgenjam van gedroogde vruchten

Ingrediënten

  • 150 g gedroogde abrikozen
  • 200 g gedroogde vijgen
  • 6,5 dl water
  • 1 kg Van Gilse geleisuiker
  • sap en rasp van 1 citroen

Voedingswaarde

  • Bevat per 100 g:
  • 238 kcal
  • 0.7 g eiwit
  • 0.1 g vet
  • 57 g koolhydraten
  • Een portie jam (15 g) bevat 36 kcal.

Bereidingstijd

  • 30 minuten

Geleisuiker is gewone kristalsuiker waaraan pectine en citroenzuur is toegevoegd. Pectine zit ook van nature in fruit en zorgt dat jam mooi stevig wordt. Fruit verschilt in het gehalte pectine, waardoor er per fruitsoort meer of minder pectine nodig is voor de jam om goed te geleren. Over het algemeen houdt men 1 pak geleisuiker aan voor 1 kg schoon gemaakt fruit (dit zijn ongeveer 4 volle jampotten). 

Bereidingswijze

Abrikozen en vijgen wassen en 24 uur in het water laten weken. Abrikozen en vijgen pureren en in een grote, hoge pan doen, goed vermengen met weekvocht, geleisuiker, citroensap en citroenrasp. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 4 minuten goed borrelend laten koken. De kooktijd gaat in op het moment dat het gehele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door roeren ongedaan gemaakt wordt. Eventueel de jam met een schuimspaan afschuimen en in schoongemaakte potten schenken. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.