Home > Recepten > Ananaschutney

Ananaschutney

Ingrediënten

  • ¼ l kruidenazijn
  • 50 g rozijnen
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 tenen knoflook
  • ½ theelepel komijn (djinten), gemalen
  • 1 grote appel (Elstar)
  • 1 theelepel koriander (ketoembar), gemalen
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 500 g verse ananas
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 200 g suiker
  • 2 theelepels sambal oelek

Voedingswaarde

  • Bevat per pot:
  • 1265 kcal
  • 4 g eiwit
  • 0 g vet
  • 311 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur

Bereidingswijze

Snijd de ananas in plakken van 1 cm dik. Snijd de schil van de plakken en verwijder ook de harde kern. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en schep ze in een kom om met het zout. Laat de ananas 10 minuten staan. Schil de appel en snijd hem in stukjes. Pel de tenen knoflook en schil de gember. Hak de knoflook en gember heel fijn (in de keukenmachine). Meng in een roestvrijstalen pan de azijn met de suiker, knoflook, gember, sambal, kaneel, koriander, komijn en peper en breng dit al roerende aan de kook. Los al roerende de suiker op. Schep de ananas en rozijnen erdoor en laat het geheel 30 - 40 minuten pruttelen tot een dikke chutney ontstaat.

Als de pot niet is gewassen in de afwasmachine was ze dan af in heet water met soda, spoel ze goed af en laat ze tot gebruik omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.

Zet de pot rechtop op de theedoek en vul hem tot aan de rand met hete chutney. Sluit de pot direct af en zet hem 5 minuten op zijn kop. Keer de pot weer en laat de chutney afkoelen. Plak er een etiket met naam en bereidingsdatum op.

Houdbaarheid: 1-2 maanden in de koelkast.

Serveren: Lekker bij geroosterde kip, lamsvlees of rundvlees.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.