Home > Recepten > Baklava

Baklava

Ingrediënten

  • 250 g kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroensap, gezeefd
  • 1 eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater (Islamitische winkel)
  • 2 pakjes, 450 gram, filobladerdeeg (diepvries, Easy, 20 velletjes)
  • 200 g pistachenoten, gepeld, ongeroosterd
  • 125 g fijne suiker
  • 1 eetlepel kaneel, gemalen
  • 1 theelepel kardamom, gemalen
  • 250 g boter

Voedingswaarde

  • per stukje
  • 235 kcal
  • 3 g eiwit
  • 13 g vet
  • 26 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur en 15 minuten

Baklava is een typisch Arabisch gebak van laagjes fillodeeg, gevuld met een mengsel van gemalen pistachenoten en suiker en overgoten met een suikersiroop, waardoor het gaat glanzen als diamanten. Baklava is niet alleen zoet, het is, door de boter, ook erg machtig. Maar de smaak is onovertroffen en typisch Arabisch door het gebruik van het oranjebloesemwater. Het is heerlijk, vooral in combinatie met (munt)thee. Baklava wordt oorspronkelijk gegeten tijdens feestelijke momenten, zoals het suikerfeest, bij een trouwerij of bij een geboorte.

Bereidingswijze

Meng de kristalsuiker met 150 ml water en verwarm het al roerend, zodat de suiker helemaal oplost. Breng het mengsel zodra de suiker is opgelost zonder roeren aan de kook en kook het 2 minuten door. Neem de pan van het vuur en laat de siroop wat afkoelen. Roer citroensap en rozen- of oranjebloesemwater erbij en laat de siroop helemaal afkoelen.

Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven: 160°C). Gebruik een hoge vierkante bakvorm of braadslee van 24 bij 24 cm, de maat van de fillodeegblaadjes. Bekleed de vorm met een ruim stuk bakpapier en vet het bakpapier in.
 
Neem het fillodeeg uit de verpakking, leg het onder een vochtig gemaakte gestreken doek en laat het zo ontdooien. Maal in een amandelmolen of op de fijne rasp de pistachenoten en meng ze met de fijne suiker en de gemalen kaneel en kardamom. Smelt de boter tot het nét vloeibaar is en houd op een warmhoudplaatje de boter gesmolten.

Vouw de fillodeegblaadjes open. Als ze scheuren is dat niet zo erg. Leg steeds een filloblaadje in de vorm en bestrijk het met gesmolten boter. Leg er, een kwartslag gedraaid, een tweede blaadje op en bestrijk ook dit met gesmolten boter. Schep na 6-7 blaadjes de helft van het pistache-suikermengsel erop. Leg hierop weer 5-6 blaadjes filodeeg met gesmolten boter. Strooi de rest van het pistache-suikermengsel erover en dek het geheel af met de rest van de blaadjes fillodeeg met gesmolten boter. Snijd met een zeer scherp mes of met een pizzawieltje het nog ongebakken gebak in vierkantjes of ruiten. Verdeel overgebleven gesmolten boter over het gebak. Zet de vorm middenin de oven en bak de baklava 30 minuten, of tot het gebak mooi goudbruin van kleur is. Neem de vorm uit de oven en schenk de suikersiroop gelijkmatig over het warme gebak. Laat het gebak afkoelen. Snijd de baklava in stukjes.

Tip: U kunt ook gepelde walnoten of blanke amandelen gebruiken, of een mengsel van gelijke delen walnoten, amandelen en pistachenoten.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.