Home > Recepten > Chocolade fudge

Chocolade fudge

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • schaaltje met koud water
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 225 g suiker
  • 50 g extra bittere chocolade (70% cacao)
  • 125 ml slagroom
  • 50 ml melk

Voedingswaarde

  • per stuk
  • 90 kcal
  • 0 g eiwit
  • 5 g vet
  • 12 g koolhydr.

Bereidingstijd

  • 45 minuten

Bereidingswijze

Bekleed de bodem en wanden van het bakblik of schaaltje met bakpapier. Breek de chocolade in stukjes. Doe de suiker in de pan en voeg de vanillesuiker, boter, slagroom en melk toe.
Breng het mengsel op zacht vuur al roerende aan de kook. Laat het suikermengsel op zacht vuur inkoken (pas op dit mengsel is heel heet!) Roer af en toe met een houten lepel. Plaats een thermometer in het mengsel en laat dit op middelhoog vuur doorkoken tot het een temperatuur heeft van 116°C en laat dan een druppel van het mengsel van de lepel in het schaaltje met koud water vallen. Als de druppel stevig blijft en tot een balletje te vormen is, is de karamel goed.

Haal het suikermengsel van het vuur voeg vervolgens de chocolade toe en laat al roerende de chocolade smelten. Laat het 5 minuten rusten. Klop het fudgemengsel vervolgens door (met een mixer of garde) tot het zichtbaar dikker wordt en wat lichter van kleur. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Schep het karamelmengsel in een bakblik en strijk het glad. Druk met de botte kant van een mes in de bovenkant vierkantjes van 2 cm. Laat de fudge 6 uur afkoelen. Snijd de fugde in vierkantjes en presenteer ze op een mooi schaaltje.

Tip: Roer als de karamel 5 minuten is afgekoeld 100 g gehakte walnoten erdoor.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.