Home > Recepten > Duivelse koteletjes en compote van tropisch fruit met nootmuskaat

Duivelse koteletjes en compote van tropisch fruit met nootmuskaat

Ingrediënten

  • 5 eetlepels kristalsuiker
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1½ theelepel zout
  • 12 ree- of lamskoteletjes
  • zonnebloemolie

Voedingswaarde

  • Bevat per portie koteletjes:
  • 550 kcal
  • 25 g eiwit
  • 25 g vet
  • 50 g koolhydr
  • Bevat per portie compote:
  • 155 kcal
  • 1 g eiwit
  • 0 g vet
  • 31 g koolhydr

Bereidingstijd

  • 20 minuten

Het mengsel van suiker en kruiden in dit recept is eigenlijk een droge marinade (een 'rub'). De suiker ondersteunt de zoetige smaak van het vlees op natuurlijke wijze en vult het kruidenmengsel bovendien prachtig aan. Daarnaast zorgt de kristalsuiker tijdens het bakken voor een extra mooi goudbruin kleurtje. De compote van tropische vruchten is licht zoet, fris zuur en een beetje pittig. Het brengt het gerecht prachtig in balans.

Bereidingswijze

De koteletjes: Meng de suiker met de cayennepeper, het paprikapoeder, het gemberpoeder, het komijnzaad en het zout. Wrijf de koteletjes met het mengsel in en laat ze 10 minuten marineren. Bestrijk een grilpan met een beetje olie en gril de koteletjes in ca. 6 minuten om en om bruin zodat ze van binnen nog mooi rosé zijn. Leg de koteletjes op 4 borden en schep de compote erbij. 
 
Compote van tropisch fruit met nootmuskaat: Hak de rode peper zeer fijn. Meng in een pannetje de suiker met de nootmuskaat, het limoensap en de rum. Schil en halveer de ananas. Verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng ze met het suiker-limoenmengsel. Halveer de papaya. Verwijder eerst de pitten en vervolgens de schil. Snijd het vruchtvlees in stukjes en voeg ze aan het pannetje toe. Verwarm de compote 4 minuten op een hoog vuur. Pel ondertussen de banaan, snijd hem in kleine stukjes en meng ze met de warme vruchtencompote. Warm of koud serveren.
 
Tip: gebruik in plaats van lams- of reekoteletjes varkenskarbonades of kalfskoteletten. De bereidingstijd is dan ca. 5 minuten langer.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.