Home > Recepten > Empanada met tonijn

Empanada met tonijn

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 250 g bloem
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 5-6 eetlepels witte wijn
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eieren
  • Voor de vulling:
  • 50 g chorizo (stukje)
  • 1 grote ui
  • ½ rode paprika
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ eetlepel pittige paprikapoeder
  • 1 theelepel suiker
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 200 g verse tonijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels verse oregano, fijngehakt
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt

Voedingswaarde

  • Bevat per portie:
  • 555 kcal
  • 22 g eiwit
  • 29 g vet
  • 52 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 30 minuten voorbereiding
  • 45 minuten in de oven

Dit originele Spaanse gerecht wordt al sinds oudsher bereid om onderweg te nuttigen. Ideaal dus voor een uitgebreide picknick.

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven een kom en meng het zout en de suiker (1 theelepel) erdoor. Breek er 1 ei boven. Voeg al roerende de olijfolie en wijn toe en meng alles tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg goed door tot het soepel en elastisch is. Dek het deeg af met plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Maak intussen de vulling: snijd de chorizo in heel kleine blokjes. Pel de ui en snipper hem grof. Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes. Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak de chorizo zachtjes uit. Schep de blokjes op een bordje. Fruit de ui en paprika in het bakvet in 10 minuten heel zachtjes gaar. Bak het paprikapoeder en de tomaatblokjes 3-5 minuten zachtjes mee tot een dikke saus ontstaat. Schep de suiker erdoor en breng de saus op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif het aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol een stuk uit tot een ronde lap van ca. 26 cm doorsnede. Leg de deeglap op een ingevette bakplaat en strijk de uien-paprikasaus erover uit. Snijd de tonijn in stukjes en verdeel ze over de saus. Sprenkel er wat citroensap over en bestrooi de tonijn met zout, pep er en de groene kruiden. Rol het andere stuk deeg ook uit tot een ronde lap en leg deze over de vulling. Maak de rand vochtig met water en druk de rand tussen duim en wijsvinger tot een decoratieve schulprand dicht. Garneer de bovenkant eventueel met reepjes uit een restje deeg. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en schuif de empanada een richel onder het midden in de oven.

Bak de empanada in ca. 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de empanada minstens een kwartier rusten voordat u hem aansnijdt. Of laat de empanada geheel afkoelen.

Tip: Ook lekker om in plaats van tonijn kipfilet te ge bruiken.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.