Home > Recepten > Galette des Rois / Franse Driekoningentaart

Galette des Rois / Franse Driekoningentaart

Ingrediënten

  • 9 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 125 g amandelmeel of blanke amandelen, gepeld
  • 100 g zachte roomboter
  • 100 g fijne suiker + extra
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 hele amandel of porselein figuurtje

Voedingswaarde

  • per punt
  • 310 kcal
  • 6 g eiwit
  • 22 g vet
  • 23 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 55 minuten

Deze heerlijke Driekoningentaart, met een vulling van romige spijs, wordt in delen van Frankrijk gegeten op de avond voorafgaand aan Driekoningen (6 januari). Op deze dag herdenkt men de komst van de drie koningen bij de stal in Bethlehem. De taart wordt in punten gesneden. Wie de boon of amandel in zijn of haar stuk aantreft, is de volgende dag ‘koning van het huis’. Hij of zij krijgt een kroon van goudkleurig karton op zijn hoofd en heeft het thuis een dag voor het zeggen. Tegenwoordig wordt de boon of amandel vervangen door een ‘feve’ (Frans voor boon) van porselein, die in vele prachtige figuurtjes verkrijgbaar zijn en gaat het vooral om het sparen van de mooie ‘feves’.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven: 200°C). Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier. Leg de lapjes bladerdeeg op een plank en laat ze ontdooien. Maal de blanke amandelen in een amandelmolen of op een fijne rasp in de foodprocessor.

Klop de boter met de suiker romig, tot het niet meer knarst. Roer stuk voor stuk twee eieren erbij. Zeef de bloem erboven, strooi de amandelbloem erover en spatel het luchtig door elkaar. Leg, steeds verspringend, 4 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze zover uit, dat u er een cirkel van 26 cm uit kunt snijden. Doe hetzelfde met de andere 4 deegplakjes en leg de restjes deeg van de eerste cirkel ook op de stapel. Leg één deeglap op de bakplaat. Klop het derde ei los met 1 eetlepel water en 1 eetlepel suiker en bestrijk het deeg hiermee. Verdeel het spijsmengsel over de deeglap, maar laat een rand van 3 cm vrij. Bol de vulling naar het midden toe op. Stop de hele amandel of het figuurtje van porselein in de vulling. Dek de vulling af met de tweede deeglap. Druk de naden op elkaar en knijp de deegrand tussen duim en wijsvinger naar boven. Steek (met een appelboor) een gaatje uit het deegdeksel. Kwast het deeg in met de rest van het losgeklopte ei. Schuif de taart onderin de oven en bak hem in 35 minuten goudbruin en gaar.

Tip: Amandelmeel is te koop bij de notenwinkel of natuurwinkel.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.