Home > Recepten > Gevulde speculaas

Gevulde speculaas

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • mespunt zout
  • 175 g boter
  • 300 g amandelspijs
  • 1 citroen
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel koffieroom
  • ca. 50 g amandelen, blank
  • 1 eetlepel melk

Voedingswaarde

  • per stukje
  • 275 kcal
  • 5 g eiwit
  • 16 g vet
  • 27 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 3 uur en 5 minuten

Speculaas betekent letterlijk ‘spiegel’. Dat komt, omdat voor gewone speculaasjes het deeg in een houten vorm met beeltenis wordt gedrukt, waarna deze er met een klap worden uitgeslagen en daarna op bakplaten worden gebakken. De koekjes zijn dus spiegelbeeldig aan de vormpjes. Vandaar de naam. Vanoudsher wordt speculaasdeeg verrijkt met een mix aan specerijen, die de naam ‘speculaaskruiden’ kreeg. Nu noemen we alle gebaksoorten waaraan speculaaskruiden zijn toegevoegd speculaas. Voor gevuld speculaas wordt het deeg gevuld met amandelspijs.

Bereidingswijze

Meng zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout. Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed het tot een samenhangend deeg. Voeg zonodig 1 eetlepel melk toe. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het 2 uur in de koelkast opstijven.

Boen de citroen schoon en rasp de schil dun, alleen het geel, af. Verkruimel in een kom het amandelspijs. Klop 1 ei los met koffieroom en citroenrasp en meng dit door het amandelspijs.

Bekleed de bakplaat met bakpapier en vet dit in. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven: 160°C). Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol beide stukken op een met bloem bestoven werkvlak uit tot twee gelijke rechthoekige lappen met een dikte van ca. 1 cm. Leg een deeglap op de bakplaat. Strijk het amandelspijs in een gelijkmatig dikke laag over de deeglap uit, maar laat een rand van 1 cm rondom vrij. Leg de andere deeglap er op en druk deze langs de randen stevig op elkaar. Garneer het deeg met de hele amandelen. Klop het tweede ei los (met 1 eetlepel melk) en bestrijk het speculaasdeeg hiermee. Bak de gevulde speculaas iets onder het midden van de oven in ca. 40 minuten mooi bruin en gaar. Laat de koek buiten de oven op de bakplaat afkoelen. Snijd de gevulde speculaas in kleine stukjes.

Speculaaskruiden: Speculaaskruiden bestaat uit een mengsel van 30 gram gemalen kaneel, 10 gram gemalen kruidnagel, 10 gram gemalen nootmuskaat, 5 gram gemberpoeder, 5 gram gemalen anijszaad en 5 gram gemalen korianderzaad.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.