Home > Recepten > Kerstkrans

Kerstkrans

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 1 sinaasappel
  • 300 g amandelspijs
  • 2 eieren M
  • 1 eetlepel koffieroom
  • 100 g hagelslag, puur
  • 100 g cranberry’s, gedroogd
  • 125 g poedersuiker

Voedingswaarde

  • per stukje
  • 345 kcal
  • 6 g eiwit
  • 17 g vet
  • 42 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur en 10 minuten

De kerstkrans, gemaakt van kerstgroen, is een voor-Christelijk gebruik, om in de donkere dagen ziektes en kwade geesten te weren. Men gaf elkaar kransen cadeau en hing ze vervolgens aan de voordeur ten teken, dat het huis ziekte vrij was en dat vreemden welkom waren. Wij kennen de krans vooral ook als gebak: een krans van bladerdeeg gevuld met amandelspijs. Dit recept is een variant op de traditionele kerstkrans, met een vulling van amandelspijs verrijkt met chocolade en gedroogde cranberry’s. En gegarneerd met suikerglazuur en gedroogde cranberry’s.

Bereidingswijze

Haal 8 bladerdeeglapjes met een mes van elkaar en laat ze ca. 10 minuten ontdooien. Verwijder de folie.

Boen de sinaasappel schoon. Rasp de schil met een fijne rasp dun, alleen het oranje, af. Pers de helft van de sinaasappel uit en zeef het sap. Klop 1 ei los in een kom, breek het amandelspijs erbij, voeg sinaasappelrasp en 2 eetlepels sinaasappelsap toe en meng het, met de mixer met deeghaken, tot een egaal mengsel. Meng de chocoladehagel en de helft van de cranberry’s erdoor.

Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven: 180°C). Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Leg 7 bladerdeeglapjes op elkaar en rol ze uit tot een lap van ca. 60 bij 15 cm. Verdeel met 2 eetlepels het spijs gelijkmatig over het midden van de deeglap. Vorm het spijs tot een rol. Bestrijk één lange zijde van het deeg met water. Rol het deeg vanaf de andere lange zijde om de spijsrol en plak de deeglagen van de naad stevig op elkaar vast. Vorm van het deeg een krans, schuif de open uiteinden in elkaar en plak ze goed vast met water. Leg de krans met de naad aan de onderzijde op de bakplaat. Snijd van een overgebleven deeglapje een reep van 3 cm en wikkel deze om het sluitpunt van de krans. Splits het tweede ei. Klop de dooier los met de melk en kwast de krans hiermee in. Bak de kerstkrans in het midden van de oven in 35-40 minuten goudbruin. Laat de krans op een taartrooster uitdampen.

Zeef het poedersuiker. Klop het eiwit los en klop hiervan de helft door de poedersuiker en klop het 5 minuten. Schep de rest van de cranberry’s erdoor en verdeel het cranberryglazuur over de krans. Laat het glazuur opdrogen.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.