Home > Recepten > Kokosmelk met tjendol

Kokosmelk met tjendol

Ingrediënten

  • De siroop:
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • De tjendol:
  • 100 g rijstebloem
  • 1 eetlepel maïzena
  • zout
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • natuurlijke levensmiddelenkleurstof (rood en/of groen
  • De drank:
  • ijsblokjes
  • ca. 8 dl romige kokosmelk (blik of pakjes)

Voedingswaarde

  • 625 kcal
  • 6 g eiwit
  • 32 g vet
  • 77 g koolhydr

Bereidingstijd

  • 15 minuten

Kokosmelk met Tjendol, ook vaak gewoon Tjendol genoemd, is een verfrissende ijskoude drank van suiker en kokos uit Indonesië. Tjendol, de kleine sliertjes die erin zitten worden oorspronkelijk gemaakt van hunkweemeel. Dit meel van Katjang idjobonen is te koop in toko’s. Maar er kan ook gewoon rijstebloem en maïzena voor gebruikt worden. Om de Tjendol te zoeten, wordt een suikersiroop gemaakt van bruine basterdsuiker. Bruine basterdsuiker is hiervoor uitermate geschikt door zijn aangename karamelsmaak. Ook wordt kristalsuiker voor een lekkere smaak toegevoegd aan de tjendol sliertjes.

Bereidingswijze

Bereidingswijze
De siroop: Breng de basterdsuiker met 1 dl water aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en kook nog 3 minuten. Laten afkoelen.
 
De tjendol: Meng de rijstebloem met de maïzena, het zout, de 3 eetlepels kristalsuiker in een pan. Roer er een ½ liter koud water beetje bij beetje door. Voeg een paar druppels kleurstof toe. Breng het op een matig vuur al roerende aan de kook. Draai het vuur laag en laat de dikke “pap” (nog steeds roerend) in een paar minuten zachtjes gaar worden. Vul een diepe schaal voor de helft met koud water en wat ijsblokjes. Zet een vergiet op de schaal zo dat deze net in het water hangt. Druk de warme pap lepel voor lepel door het vergiet, zodat sliertjes pap “tjendol” in het koude water vallen.
 
De drank: Schep de tjendol direct in 4 grote glazen, vul de glazen met ijsblokjes. Schenk de basterdsuikersiroop en de kokosmelk erover en geef er grote lepels bij om alles door elkaar te roeren.
 
Tip: Suikersiroop blijft lang goed. Als je meer siroop maakt dan voor dit recept nodig is, kan het in een afgesloten fles worden bewaard. Suikersiroop is te gebruiken in dranken, over fruit of door zuiveltoetjes.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.