Home > Recepten > Kwark briochebrood

Kwark briochebrood

Ingrediënten

  • 350 g bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 40 g witte basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 3 eieren
  • 100 g magere kwark
  • 50 g zachte roomboter of vloeibare margarine

Voedingswaarde

  • Bevat per sneetje:
  • 100 kcal
  • 4 g eiwit
  • 3 g vet
  • 15 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 35 minuten voorbereiding
  • 3 uur rijzen
  • 20 tot 25 minuten in de oven

Brioche is een zoete, heel luchtige en fijne broodsoort. Er wordt veel vet in verwerkt. In dit brood is een groot deel van het vet vervangen door kwark. De suiker zorgt samen met de gluten uit de bloem voor de luchtige structuur en geeft natuurlijk de licht zoete smaak aan het deeg.

Bereidingswijze

Zeef 300 g bloem boven een kom en meng de gist, basterdsuiker en een snufje zout erdoor. Maak in het midden een kuiltje en breek de eieren erboven. Voeg de kwark, boter en ½ dl water toe en meng alles met de handmixer met deeghaken tot een samenhangend deeg. Strooi de rest van de bloem op het aanrecht en kneed het deeg hierop tot het soepel en elastisch wordt. Laat het deeg in een kom afgedekt met plasticfolie op een warme plaats 2 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Vet een briochevorm (een wijd uitlopende gekartelde vorm) in. Kneed het deeg licht door en vorm van driekwart van het deeg een ronde bal en leg deze in de vorm. Maak in het midden een kuil. Vorm van de rest van het deeg een kleinere bal en leg deze in de kuil. Laat het deeg op een warme plaats nog 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de brioche in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de brioche in de oven 10 minuten afkoelen. Neem het brood uit de vorm en laat het op een rooster verder afkoelen.

Tip: De brioche wordt extra lekker als u hem direct uit de oven bestrijkt met wat boter en er dan fijne tafelsuiker en wat kaneel over strooit. Eet briochebrood met jam en vers fruit. Vooral rood fruit, abrikozen, perziken en mango zijn heerlijk bij brioche.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.