Home > Recepten > Luilakbollen

Luilakbollen

Ingrediënten

  • 150 ml melk
  • 60 g boter
  • 1 ei
  • 275 g witbroodmix
  • mespunt zout
  • 1 citroen
  • 100 g rozijnen of cranberry’s, gedroogd
  • boter
  • keukenstroop of bruine suiker

Voedingswaarde

  • per bol
  • 260 kcal
  • 6 g eiwit
  • 10 g vet
  • 37 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 2 uur en 10 minuten

Luilak wordt eigenlijk alleen gevierd in Noord Holland, met name in Amsterdam en de Zaanstreek. Luilak is een van de weinige feesten waarvan de oorsprong bij geen enkele religie ligt. Het wordt meestal gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Het is een feest waarbij langslapers en te laat komers worden bespot.

Luilak, beddezak
Staat om negen uren op
Negen uren, hallef tien
Kan de luilak nog niet zien!

Alle laatkomers waren luilak en konden dit afkopen door te trakteren. Tegenwoordig gaan vooral kinderen en tieners met knetterende brommertjes en fietsen voorzien van een bundel blikjes voor dag en dauw door de buurt om zoveel mogelijk lawaai te maken en daarmee de buurtgenoten wakker te maken. Van oudsher verkopen de bakkers die dag luilakbollen, witte rozijnenbolletjes, die liefst warm worden gegeten, met boter en keukenstroop.

Bereidingswijze

Verwarm de melk samen met de boter, zodat de boter smelt en laat het mengsel afkoelen tot lauw. Splits het ei en voeg de dooier toe aan het melkmengsel. Meng broodmix en zout in een kom en duw er een kuil in. Voeg het melkmengsel toe. Roer het door elkaar en kneed er een soepel en elastisch deeg van. Vorm van het deeg een bol, leg deze in een kom, dek de kom af met een doek en laat het deeg 1 uur op een warm, tochtvrij, plekje rijzen. Boen de citroen schoon en rasp de schil dun (alleen het geel) af. Duw het deeg na het rijzen plat en verdeel het citroenrasp en de rozijnen of cranberry’s erdoor. Werk de vulling door het deeg. Vorm van het deeg een staaf en duw deze, met de achterkant van de hand, in 10 ongeveer gelijke stukken. Leg deze bolletjes op de bakplaat. Zet onderin de oven een schaaltje met heet water, laat de oven even lauw worden en zet hem daarna uit of bijna uit (of gebruik de speciale rijsstand van de oven). Schuif de bakplaat in de oven en laat de bolletjes ongeveer 30 minuten narijzen. Klop het eiwit los. Neem de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven: 200°C). Bestrijk de bovenkant van de luilakbollen met het eiwit. Schuif de bakplaat onderin de oven, temper de oven tot 200°C (heteluchtoven: 180°C) en bak de bollen in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig.

Serveren: Serveer ze warm, met boter en stroop of bruine suiker.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.