Home > Recepten > Tarte Tatin van sjalotten

Tarte Tatin van sjalotten

Ingrediënten

  • 75 g boter
  • 1 eetlepel suiker
  • 500 g kleine ronde sjalotjes
  • 1 vol glas rode wijn
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • zout
  • peper
  • 5 plakjes diepvriesbladerdeeg

Voedingswaarde

  • 535 kcal
  • 5 g eiwit
  • 41 g vet
  • 34 g koolhydr

Bereidingstijd

  • 40 minuten voorbereiding, 20 minuten in de oven

Dit is een hartige variant op de beroemde omkeerappeltaart van de Franse gezusters Tatin. Dit keer met sjalotten in plaats van appels. Dankzij het schepje suiker en de rode wijn veranderen de sjalotten in zachte, zoete donkerrode bolletjes die mooi contrasteren met het knapperige bladerdeeg. Ideaal hiervoor is een lage ronde pan die zowel op het vuur als in de oven kan, maar als je die niet hebt, kun je ook een gewone ovenschaal nemen.

Bereidingswijze

Oven voorverwarmen op 220 °C. Laat de boter en suiker smelten in een pan. Schil de sjalotjes. Voeg ze toe aan de boter en laat ze op zacht vuur met de deksel op de pan een half uurtje smoren tot ze gekaramelliseerd zijn: mooi zacht en glanzend (niet bruin laten worden!). Roer tussentijds even in de pan tegen eventueel aanbakken. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
 
Voeg de rode wijn, de balsamico-azijn en zout en peper toe aan de sjalotten. Zet het vuur iets hoger en laat het vocht inkoken tot de sjalotten mooi donkergekleurd en nog net een beetje vochtig zijn.
 
Rol de op elkaar gestapelde plakjes bladerdeeg op het bebloemde aanrecht met een deegroller uit tot een ronde lap die iets groter is dan de vorm. Leg het deeg op de sjalotten en stop het aan de zijkanten een beetje in (het deeg krimpt iets in de oven). Prik er met een vork wat gaatjes in. Zet de pan in het midden van de oven. Laat het bladerdeeg in 20 - 25 minuten mooi goudbruin, gaar en knapperig worden. Haal uit de oven en laat even een minuutje staan. Leg een grote serveerschaal erboven op en keer vorm en schaal samen om (ovenwanten!).
 
Tip: Heb je geen pan die in de oven kan? Neem dan een gewone ovenschaal, die je invet met boter en schep de gare uien erin over. Liever geen springvorm in verband met lekgevaar.
 
Tip: Maak je deegplak op maat op een dunne (makkelijk te tillen) snijplank of een groot bord. Draai het bord snel om boven je ovenschaal of pan, en laat het deeg zakken op de sjalotten.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.