Home > Recepten > Verse vijgenjam

Verse vijgenjam

Ingrediënten

  • 500 g verse vijgen
  • 1 dl appelcider
  • 250 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 sinaasappel
  • ½ zakje geleipoeder

Voedingswaarde

  • Bevat per pot:
  • 710 kcal
  • 9 g eiwit
  • 0 g vet
  • 169 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 20 minuten

Bereidingswijze

Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers de sinaasappel uit. Verwijder eventueel het steeltje van de vijgen en snijd de vijgen in stukjes. Meng in een grote pan de bruine suiker en de geleipoeder door elkaar. Schep de vijgen met het sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de cider erdoor . Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt en door roeren niet meer van de kook raakt. Laat de massa nu 1 minuut flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust koken. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Plak er een etiket met de naam en bereidingsdatum op.

Houdbaarheid: 3 maanden in de koelkast

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.