Home > Recepten > Vietnamese gehaktspiesjes met grove pindasaus

Vietnamese gehaktspiesjes met grove pindasaus

Ingrediënten

  • Voor de spiesjes:
  • 25 g rijst
  • 2 sjalotjes
  • 4 tenen knoflook
  • 500 g gehakt, half om half
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • ½ eetlepel suiker
  • versgemalen citroenpeper of zwarte peper
  • Voor de pindasaus:
  • 50 g pinda’s, ongezouten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 eetlepels tamarindepulp (toko) of tomatenpuree
  • 1 eetlepel olie
  • 1½ dl kippenbouillon
  • 4 eetlepels hoisinsaus
  • 1-2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel suiker
  • 1-2 eetlepels citroensap

Voedingswaarde

  • 560 kcal
  • 29 g eiwit
  • 39 g vet
  • 23 g koolhydr

Bereidingstijd

  • 35 minuten

Een heerlijk gerecht uit Vietnam. De unieke smaak van vissaus en tamarinde wordt verzacht door een beetje suiker, dat tevens de andere specerijen accentueert. Serveer de gehaktspiesjes op een schaal met slabladeren, verse munt en koriander.

Bereidingswijze

Week 12 houten spiesjes een half uur in een bakje met water. Maak dan eerst de pindasaus: Wrijf de pinda’s fijn in een vijzel of maal ze fijn in de keukenmachine. Snipper de knoflook. Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd 1 peper in dunne reepjes. Hak de andere peper fijn. Roer de tamarinde los met 2-3 eetlepels water. Verhit de olie in een kleine pan en fruit de knoflook, fijngehakte peper en tamarinde even zachtjes aan. Voeg de bouillon, hoisinsaus, suiker en pindakaas toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat. Breng de saus op smaak met een scheutje citroensap en roer de pinda’s en peperreepjes erdoor. Laat de saus afkoelen tot lauw.
 
Rooster de rijstkorrels in een koekenpan goudbruin en wrijf ze in een vijzel tot een grof poeder. Snipper de sjalotjes en de knoflook heel fijn. Doe het gehakt in een kom en meng de rijstpoeder, sjalot, knoflook, vissaus, suiker en peper naar smaak erdoor. Kneed het gehakt tot een homogene massa en vorm er met vochtige hand 36 kleine balletjes van. Steek de gehaktballetjes aan de spiesjes. Bestrijk de spiesjes met olie en rooster ze onder een hete grill, op een grillplaat of op de barbecue in 10-12 minuten rondom bruin en gaar, keer ze regelmatig. 
 
Serveren: Leg de gehaktspiesjes op een schaal met slabladeren met verse munt en verse koriander en geef de pindasaus als dip erbij.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.