Home > Recepten > Wortelquiche met knapperig notenkorstje

Wortelquiche met knapperig notenkorstje

Ingrediënten

  • 5 plakjes diepvries deeg voor hartige taart
  • zout
  • 1 sinaasappel
  • 4 eieren
  • 1 grote ui
  • 100 ml kookroom
  • 500 g winterwortel
  • 100 g belegen kaas, geraspt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 g hazelnoten, gepeld of pistachenoten
  • ½ eetlepel chilipoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • versgemalen zwarte peper

Voedingswaarde

  • per portie
  • 660 kcal
  • 22 g eiwit
  • 46 g vet
  • 40 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur

Bereidingswijze

Leg de plakjes deeg uitgespreid op het aanrecht en laat ze ontdooien. Boen de sinaasappel schoon onder stromend water, droog hem af en rasp de oranje schil er met een scherpe – roestvrijstalen – rasp eraf. Pers de sinaasappel uit. Pel de ui en snijd de ui in vieren. Snijd de kwarten in dunne plakjes. Schil de wortels met een dunschiller en snijd ze (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) in dunne plakjes.

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de ui en wortel al omscheppend 2-3 minuten. Schep het chilipoeder met de kaneel en 1 eetlepel suiker erdoor en schenk het sinaasappelsap erbij. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat de wortel op matig vuur in nog 2-3 minuten gaar worden. Laat het wortelmengsel iets afkoelen.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Druppel wat olie in de quichevorm en vet met een stukje keukenpapier de bodem en zijkant van de vorm goed in. Bestuif het aanrecht met een beetje bloem. Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze met een deegroller uit tot een dunne ronde lap van 30 cm. Rol de lap rond de deegroller, leg die op de vorm en rol het deeg van de deegroller in de vorm. Druk het deeg aan de randen goed aan en snijd het overtollige deeg langs de bovenrand weg.

Klop in een kom de eieren los met een vork en klop de room en de kaas erdoor. Voeg wat zout en peper toe en klop dat ook erdoor. Schep het wortelmengsel door het eimengsel en verdeel het dan in de taartbodem.

Hak de nootjes grof (in de keukenmachine) en meng ze in een kom met 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil en 2 eetlepels olijfolie. Verdeel het notenmengsel over het wortelmengsel in de taart.

Schuif de vorm een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart uit de oven 5 minuten staan voordat je hem aansnijdt.

Tip: Geef er een frisse salade bij van veldsla met stukjes appel en een dressing van 1 eetlepel citroensap, 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel suiker en zout en peper naar smaak. Klop de ingrediënten voor de dressing in een kom goed door elkaar en schep dan de veldsla en stukjes appel erdoor.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.