Aalbessengelei

Deze doorzichtige, prachtig knalrode gelei is heerlijk friszuur dankzij de combinatie van rinse bessen en suiker. 

aalbessengelei

Bereidingswijze

Was de aalbessen en ris ze van de takjes. Doe ze in een grote pan met 1 dl water. Breng aan de kook en laat 10 minuten flink borrelen tot alle besjes openknappen en het sap eruit komt. Duw eventueel met een schuimspaan de besjes kapot om alle jus eruit te krijgen. Zeef het sap en doe het sap daarna terug in de pan, voeg de geleisuiker toe en breng al roerend opnieuw aan de kook. Laat 3 minuten flink borrelen. Schep eventueel schuim met een schuimspaan van de gelei. Giet de nog vloeibare gelei met een trechter in brandschone jampotjes. Vul de potjes tot bovenaan en draai de deksel erop. Laat de potjes 5 minuten omgekeerd staan en zet ze dan weer rechtop. Laat verder afkoelen en plak er etiketten op.

Houdbaarheid: 1 jaar

Schone potten: Jam blijft langer houdbaar in goed schone potten. Was de potten af in de afwasmachine en bewaar ze tot gebruik goed afgesloten. Of was de potten en deksels vlak voor gebruik af in heet water met soda, spoel ze af met schoon water en zet ze tot het vullen omgekeerd op een schone theedoek.

Serveren: Lekker op een vers croissantje maar ook als saus bij bijvoorbeeld lamsbout uit de oven. Roer de aanbaksels uit de braadslee los met een flinke schep aalbessengelei en een scheutje water en giet de warme saus over het vlees.

Tip: Snellere variant (maar geeft een iets troebeler gelei): na 10 minuten koken de hete vloeistof niet zeven, maar meteen de geleisuiker toevoegen en nog eens 3 minuten laten koken. Plaats een puntzeef in een trechter en giet de hete gelei rechtstreeks in de jampotten.

Tip: Suiker maakt de jam niet alleen zoet, maar versterkt ook de smaak van de vruchten zelf. Wil je de jam liever wat minder zoet, gebruik dan geleisuiker speciaal of gewone kristalsuiker met geleipoeder. Je kunt dan met 500 g suiker per kg fruit toe. Bewaar minder zoete jam altijd in de koelkast.

Benodigde ingrediƫnten

  • 1 kg aalbessen
  • 1 dl water
  • 650 g geleisuiker

Voedingswaarde

  • per pot
  • 915 kcal
  • 3 g eiwit
  • 0 g vet
  • 224 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 15 minuten voorbereiding
  • 15 minuten in de pan

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.

Meer wetenschappelijke informatie over suiker en voeding tref je aan op: www.kenniscentrumsuiker.nl 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding