Ananaschutney is heerlijk bij geroosterde kip, lamsvlees of rundvlees.
Bereidingswijze
Snijd de ananas in plakken van 1cm dik. Snijd de schil van de plakken en verwijder ook de harde kern. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en schep ze in een kom om en om met het zout. Laat de ananas 10 minuten staan. Schil de appel en snijd hem in stukjes. Pel de tenen knoflook en schil de gember. Hak de knoflook en gember heel fijn (in de keukenmachine). Men in een roestvrijstalen pan de azijn met de suiker, knoflook, gember, sambal, kaneel, koriander, komijn en peper en breng dit al roerende aan de kook. Schep de ananas en rozijnen erdoor en laat het geheel 30-40 minuten pruttelen tot een dikke chutney ontstaat.
Schone potten: Chutney blijft langer houdbaar in goed schone potten. Was de potten af in de afwasmachine en bewaar ze tot gebruik goed afgesloten. Of was de potten en deksels vlak voor gebruik af in heet water met soda, spoel ze af met schoon water en zet ze tot het vullen omgekeerd op een schone theedoek.
Zet de pot rechtop op de theedoek en vul hem tot aan de rand met hete chutney. Sluit de pot direct af en zet hem 5 minuten op zijn kop. Keer de pot weer en laat de chutney afkoelen. Plak er een etiket met naam en bereidingsdatum op.
Houdbaarheid: 1-2 maanden in de koelkast
Benodigde ingrediƫnten
1/4 l kruidenazijn
50 g rozijnen
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
2 tenen knoflook
1/2 theelepel komijn (djinten), gemalen
1 grote appel (Elstar)
1 theelepel koriander (ketoembar), gemalen
1 theelepel zout
1 theelepel kaneel
500 g verse ananas
3cm verse gemberwortel
200 g suiker
2 theelepels sambal oelek
Voedingswaarde
per pot
1265 kcal
4 g eiwit
0 g vet
311 g koolhydraten
Bereidingstijd
1 uur
Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.