Basterdsuiker

Basterdsuiker is een traditioneel Nederlands product met een Europese bescherming. Het wordt verkregen door aan fijngekookte of fijngemalen kristalsuiker een invertsuikeroplossing toe te voegen. Om basterdsuiker bruin te kleuren wordt een karameloplossing (verhitte suiker) toegevoegd. Zo ontstaan er drie soorten: witte, gele en bruine basterdsuiker. Hoe donkerder de basterdsuiker, hoe hoger het gehalte aan invertsuiker, vocht en karamel.

Voor het bakken van lekkernijen kan basterdsuiker worden gebruikt in plaats van kristalsuiker. Basterdsuiker geeft een bruinere kleur aan het gebak. Speculaas wordt bijvoorbeeld met basterdsuiker gemaakt, anders zou het een minder bruine kleur hebben. 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl