De suiker wordt in dit traditionele toetje verwarmd tot een bruine karamel, die geeft de crème een pittige en toch ook zoete smaak.
Bereidingswijze
Verwam de oven voor op 160 graden Celcius.
Breng in een pannetje met een dikke bodem 6 eetlepels suiker met 3 eetlepels water aan de kook en los de suiker al roerende op. Laat de suikersiroop nog 4-5 minuten pruttelen tot de belletjes verdwijnen en het mengsel bruin kleurt en naar karamel gaat ruiken. Schenk de suikersiroop direct in vier licht ingevette soufflébakjes (inhoud 125ml) en laat de siroop over de bodem van de bakjes uitvloeien. De karamel wordt hierdoor hard.
Klop in een kom de eieren en dooiers los. Roer de melk met 2 eetlepels suiker en de vanillesuiker erdoor. Schenk dit mengsel op de karamel in de bakjes. Zet de bakjes in een braadslede en schenk deze halfvol met kokend water. Schuif de braadslede in de oven en laat de crème caramel in 30 minuten stollen. Laat de bakjes afkoelen en zet ze dan minstens 6-8 uur (liefst een dag) in de koelkast.
Serveren: Maak de zijkant van de crème los met een mes en zet op elk bakje een bordje. Keer ze om en laat de crème met de karamel op de bordjes glijden. Tijdens het koelen en wachten is de hard geworden karamel weer vloeibaar geworden.
Benodigde ingrediënten
2 eieren
2 eidooiers
8 eetlepels suiker
400 ml melk
2 zakjes vanillesuiker
Voedingswaarde
per portie
285 kcal
10 g eiwit
10 g vet
38 g koolhydraten
Bereidingstijd
bereiding circa 45 minuten
afkoelen 6 tot 8 uur
Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.