Crème Caramel

De suiker wordt in dit traditionele toetje verwarmd tot een bruine karamel, die geeft de crème een pittige en toch ook zoete smaak. 

Bereidingswijze

Verwam de oven voor op 160 graden Celcius.

Breng in een pannetje met een dikke bodem 6 eetlepels suiker met 3 eetlepels water aan de kook en los de suiker al roerende op. Laat de suikersiroop nog 4-5 minuten pruttelen tot de belletjes verdwijnen en het mengsel bruin kleurt en naar karamel gaat ruiken. Schenk de suikersiroop direct in vier licht ingevette soufflébakjes (inhoud 125ml) en laat de siroop over de bodem van de bakjes uitvloeien. De karamel wordt hierdoor hard.

Klop in een kom de eieren en dooiers los. Roer de melk met 2 eetlepels suiker en de vanillesuiker erdoor. Schenk dit mengsel op de karamel in de bakjes. Zet de bakjes in een braadslede en schenk deze halfvol met kokend water. Schuif de braadslede in de oven en laat de crème caramel in 30 minuten stollen. Laat de bakjes afkoelen en zet ze dan minstens 6-8 uur (liefst een dag) in de koelkast. 

Serveren: Maak de zijkant van de crème los met een mes en zet op elk bakje een bordje. Keer ze om en laat de crème met de karamel op de bordjes glijden. Tijdens het koelen en wachten is de hard geworden karamel weer vloeibaar geworden. 

Benodigde ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 8 eetlepels suiker
  • 400 ml melk
  • 2 zakjes vanillesuiker

Voedingswaarde

  • per portie
  • 285 kcal
  • 10 g eiwit
  • 10 g vet
  • 38 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • bereiding circa 45 minuten
  • afkoelen 6 tot 8 uur 

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl