Diabetes mellitus

Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Het is een ziekte waarbij het lichaam de hoeveelheid suiker in het bloed niet goed meer regelt. Het hormoon insuline haalt glucose uit ons bloed en slaat het op in de cellen van ons lichaam. Glucose geeft je energie als je je inspant. Bij mensen met diabetes wordt er te weinig of helemaal geen insuline meer aangemaakt of reageert het lichaam niet meer goed op de insuline. 

Diabetes type 1 en type 2

Er zijn twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Type 1 is een zogenaamde auto-immuunziekte. Het lichaam is in de war en maakt afweercellen aan tegen eigen cellen. Hierdoor maakt de alvleesklier geen insuline meer aan, waardoor de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed niet meer goed geregeld wordt. Wie diabetes type 1 heeft, moet elke dag insuline spuiten of een pompje dragen. 

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Hierbij maakt het lichaam niet genoeg insuline aan en het lichaam reageert ook niet goed op de insuline die nog wel aangemaakt wordt. Je hebt meer risico om diabetes type 2 te krijgen als je:

 • te zwaar bent (vooral buikvet is een risicofactor);
 • weinig beweegt;
 • rookt;
 • van een bepaalde afkomst bent. Bij Hindoestanen, Turken en Marokkanen komt diabetes type 2 vaker voor;
 • een hoge bloeddruk hebt;
 • iemand in de familie hebt met diabetes type 2.

Maar je hebt ook meer risico naarmate je ouder wordt (vandaar de term ouderdomsdiabetes). 

Als je diabetes type 2 hebt, zijn gezonde voeding en bewegen belangrijk. Vijf tot tien kilo afvallen, kan al een gunstig effect hebben op de suikerwaarden in je bloed en je gevoeligheid voor insuline. In sommige gevallen heb je echter toch medicijnen nodig om diabetes te behandelen. 

 

Wist je dat...

1,2 miljoen Nederlanders diabetes hebben? 90% hiervan heeft diabetes type 2.

Mag je wel suiker eten als je diabetes hebt?

Als je diabetes hebt, hoef je suiker niet helemaal van je menu te schrappen. Het is een fabel dat je geen suiker mag eten als je diabetes hebt. Wel is het verstandig suiker met mate te gebruiken om te voorkomen dat je bloedsuiker te snel stijgt.

Krijg je diabetes door het eten van suiker?

Het is niet de suiker zelf die ervoor zorgt dat je diabetes type 2 krijgt. Als je veel suiker eet, kan dit bijdragen aan overgewicht en overgewicht vergroot de kans op deze vorm van diabetes. Maar dat geldt ook wanneer je teveel aan vet eet. Uit onderzoek van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt bovendien dat we in de afgelopen tien jaar minder suiker zijn gaan eten. Toch is het aantal mensen met overgewicht niet afgenomen. Meer specificieke informatie over de innames van suikers, lees je op voedselconsumptiegegevens pagina.


 • Burgemeester Lambooylaan 3
  1217 LB Hilversum
 • Tel: 035-5433455
  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl