Steviolglycosiden (E 960)

Wat is steviolglycosiden (E 960)?

Steviolglycosiden is een intensieve, natuurlijke zoetstof, gewonnen uit het blad van de steviaplant. Steviolglycosiden (of stevioside of rebausioside) is ongeveer 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en levert geen calorie├źn. Steviolglycosiden kan door ons lichaam niet worden opgenomen. Wel wordt steviolglycosiden door het microbioom omgezet in steviol en dit wordt door het lichaam gedeeltelijk opgenomen. Het overige deel verlaat het lichaam via de ontlasting. De door het lichaam opgenomen steviol bindt zich in de lever aan glucuronzuur en verlaat vervolgens via de urine het lichaam. De aanvaardbare dagelijkse inname van steviolglycosiden is 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag. Steviolglycosiden worden onder andere toegepast in frisdranken en tafelzoetstof.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl