Suikerbiet

Wat is een suikerbiet?

suikerbietDe suikerbiet (Beta vulgaris) is een wortelgewas en behoort tot dezelfde familie als de rode biet en de snijbiet. De suikerbiet is één van de meest geteelde gewassen in Nederland en leeft voor twee jaar. De plant kan suiker in zijn wortel opslaan door fotosynthese. Dit is een proces waarbij planten door lichtenergie koolstofdioxide kunnen omzetten in koolhydraten, zoals suiker. De plant gebruikt deze suiker als reservevoedsel. Ongeveer 17% van de wortel bestaat uit suiker. Hoe je suiker uit suikerbiet haalt, hebben we hier beschreven. 

Suikerproductie

Hoeveel suiker de biet aanmaakt in zijn wortel, hangt van verschillende factoren af. Zo heeft het weer een grote invloed. Hoe meer zonnestraling, hoe hoger de suikerproductie in de plant. Daarnaast is de temperatuur ook van belang. Het gunstigste voor de biet is overdag veel zon en ’s nachts lagere temperaturen en helder weer.

Historie

riet het prille begin u4410 rPas aan het begin van de 19e eeuw wisten we dat je suiker uit suikerbiet kon halen, daarvoor werd suiker uit suikerriet gehaald. Suikerriet was eeuwenlang de belangrijkste bron van suiker. Het werd geteeld in de tropen. Meer weten over de geschiedenis van suiker, lees dan de pagina suikerhistorie


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl