Kristalsuiker bestaat uit de suikers glucose en fructose, en wordt ook wel sacharose genoemd. Daarnaast komen ook andere suikers voor zoals melksuiker (lactose) en vruchtensuiker (fructose).
Honing is een mix van verschillende soorten suikers. Het bevat over het algemeen 38% fructose, 31% glucose, 1% sacharose en 9% overige suikers, 17% water en 4% overige bestanddelen waaronder enzymen, vitaminen, zuren, sporenelementen, stuifmeelkorrels en mineralen. Er is weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. Alle soorten suikers worden in je lichaam op dezelfde manier afgebroken en verteerd.
Overigens is het niet wenselijk dat kinderen jonger dan 1 jaar honing gebruiken omdat de darmflora van kinderen jonger dan 1 jaar nog niet volledig is ontwikkeld.
Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) bevat gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen. Volgens dit bestand bestaat 100 gram honing uit de volgende voedingsstoffen: