Betekent minder suiker ook minder calorieën?

De totale hoeveelheid calorieën is afhankelijk van de hoeveelheid vetten (9 kcal per gram), eiwitten (4 kcal per gram) en koolhydraten, waaronder suikers, (alle koolhydraten leveren 4 kcal per gram) in een product.

De term ‘light’ is een voedingsclaim die alleen gebruikt mag worden als het product 30% minder energie (kcal), vet of suiker bevat dan de normale variant. Een lightproduct met 30% minder suiker bevat niet automatisch 30% minder calorieën. Wanneer je de suiker in een product 1 op 1 vervangt door bijvoorbeeld andere verteerbare koolhydraten, blijft het aantal caloriën gelijk. Zo kan een lightversie van een ontbijtkoek 40% minder suiker bevatten dan de normale variant, en maar 5% minder calorieën.

Ook wanneer je de voedingswaarde van verschillende merken van producten vergelijkt, betekent minder suiker niet altijd minder calorieën. Zo kan een pot pindakaas per 100 gram minder suiker bevatten dan een ander pindakaasmerk, maar wel weer meer calorieën.

Als je minder energie (kcal) wilt innemen is het daarom verstandig om goed naar de voedingswaardetabel te kijken, daar kun je altijd het aantal kcal per 100 gram product terugvinden.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl