Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken. De cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd. Door op 'akkoord' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website. https://www.kenniscentrumsuiker.nl/privacyverklaring
Cookies are short reports that are sent and stored on the hard drive of the user's computer through your browser when it connects to a web. Cookies can be used to collect and store user data while connected to provide you the requested services and sometimes tend not to keep. Cookies can be themselves or others.
There are several types of cookies:
So when you access our website, in compliance with Article 22 of Law 34/2002 of the Information Society Services, in the analytical cookies treatment, we have requested your consent to their use. All of this is to improve our services. We use Google Analytics to collect anonymous statistical information such as the number of visitors to our site. Cookies added by Google Analytics are governed by the privacy policies of Google Analytics. If you want you can disable cookies from Google Analytics.
However, please note that you can enable or disable cookies by following the instructions of your browser.
Een feestelijk gerecht van een groot stuk ham gemaakt. Dit recept komt oorspronkelijk uit de Engelse keuken en heeft daar de mooie naam ‘glazed ham’. De ham wordt, met spek en zwoerd er aan, eerst gekookt. Daarna wordt de huid verwijderd, maar het spek blijft in tact. Dit wordt ingesneden en daarna bestreken met een geurige stroop van suiker, sinaasappelmarmelade, tijm en chilipoeder. De ham krijgt daardoor in de oven een prachtige goudbruine, glanzende korst.
Bereidingswijze
Leg de ham een nacht in koud water, laat het vlees dan uitlekken. Weeg de ham. Leg de ham in een net passende pan, voeg wijn, ui, takjes tijm, peperkorrels, jeneverbessen en laurier toe en zoveel water dat de ham nét onder staat. Breng het aan de kook en kook de ham 15 minuten per 500 gram. Neem de ham uit de bouillon en laat hem afkoelen.
Meng de bruine suiker met mosterd, marmelade, verse tijmblaadjes, chilipoeder en wat zout en versgemalen peper en verwarm het al roerend, tot de suiker is gesmolten.
Verwijder het zwoerd van de ham, maar laat de vetlaag zitten. Snijd de vetlaag tot op het vlees ruitvormig in. Steek in elk ruitje een kruidnagel.
Bestrijk de vetlaag van de ham met de suikerstroop en zorg ervoor, dat de stroop in de insnijdingen komt, zodat het vlees het kan opnemen. Herhaal dit een aantal keren, tot de stroop op is.
Schenk in een lege braadslede een laagje water en schuif deze braadslede onderin de oven. Warm de oven voor op 175°C. Leg de beenham op het ovenrooster en dek hem losjes af met een stuk aluminiumfolie. Schuif het rooster vlak boven de braadslee in de oven. Braad de ham in dezelfde tijd als de ham gekookt heeft (15 minuten per 500 gram) helemaal gaar en mooi goudbruin en glanzend. Neem 30 minuten voor het einde van de braadtijd het aluminiumfolie weg, zodat de ham kan kleuren. Verwijder na het bakken de kruidnagels.
Tip: zeef de bouillon en gebruik de bouillon als basis voor een zomerse minestronesoep.
Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.
Tel: 035-5433455
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Gezonde leefstijl
Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl