Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Vormen van suiker

Suiker is breed toepasbaar voor de bereiding van voedingsmiddelen, zowel op grote schaal, als thuis in de keuken. Door de brede toepasbaarheid zijn er afgeleide soorten van suiker uitgevonden, zoals: Vloeibare suiker, Geleisuiker, Kandij, Decoratiesuiker en Vanillesuiker. 

Suikerklontjes

Als je kristalsuiker vochtig maakt, in blokjes perst en daarna droogt, heb je suikerklontjes. Suikerklontjes werden al in 1840 gemaakt. Dit deden ze door suiker in staven te persen en die weer in stukjes te knippen. Later werd gesmolten suiker in vormen gegoten en vervolgens in kleine stukjes gezaagd.

Poedersuiker

Als kristalsuiker tot poeder wordt gemalen, spreken we van poedersuiker. Deze suiker wordt vaak geassocieerd met oudejaarsavond, waar het over de oliebollen en appelflappen wordt gestrooid. Poedersuiker heeft een andere structuur dan kristalsuiker en wordt gebruikt voor sommige soorten chocolade, snoepjes en roomijs. De smaak wordt ook als zoeter ervaren, omdat de totale oppervlakte van de ‘suikerstofdeeltjes’ groter is dan die van kristalsuiker. Daarnaast lost poedersuiker sneller op in je mond, en wordt de zoetheid intenser ervaren.

Basterdsuiker

Basterdsuiker is een traditioneel Nederlands product met een Europese bescherming. Het wordt verkregen door aan fijngekookte of fijngemalen kristalsuiker een invertsuikeroplossing toe te voegen. Om basterdsuiker bruin te kleuren wordt een karameloplossing (verhitte suiker) toegevoegd. Zo ontstaan er drie soorten: witte, gele en bruine basterdsuiker. Hoe donkerder de basterdsuiker, hoe hoger het gehalte aan invertsuiker, vocht en karamel.

Kandij

Kandij is er in verschillende vormen en maten; van witte, gele en bruine kruimelkandij tot flinke ‘edelstenen’. Ook is er kandij die als grote kristallen zijn ‘gegroeid’ aan stokjes en worden ‘kandijknotsen’ genoemd. Deze worden gebruikt bij de koffietafel. Kandij wordt verkregen door in een oververzadigde warme suikeroplossing zeer langzaam grote kristallen te laten groeien. Om donkere kandij te krijgen wordt karamel toegevoegd. De Nederlandse arts Boerhaave schreef kandij driehonderd jaar geleden voor als middel om keelpijn te verzachten.

Stroop

De kooksels die tijdens het proces van biet tot suiker ontstaan, kunnen gebruikt worden om verschillende stropen samen te stellen. Deze kennen we in donkerbruine en goudkleurige soorten en is er ook in schenkvorm voor op de pannenkoek. De traditionele suikerstroop heeft net als basterdsuiker ook een Europese bescherming.

Vloeibare suiker

Geconcentreerde suikeroplossing voor onder meer de frisdrankenindustrie.

Geleisuiker

Geleisuiker is kristalsuiker met pectine en citroenzuur, ideaal voor het maken van jam en gelei. Door de pectine en het citroenzuur krijgt jam de juiste dikte. De suiker zorgt ervoor dat je vruchten langer kunt bewaren en dat je de smaak van vruchten beter proeft.

Decoratiesuiker

Banketbakkers en koekjesfabrikanten gebruiken suikerhagel, suikerparels en greinsuiker voor een smakelijke, krokante garnering of als 'klontjes' in gebak of suikerbrood.

Vanillesuiker

Vanillesuiker is poedersuiker met een vanillesmaak, bijvoorbeeld van vanillestokjes. Vanillesuiker wordt meestal gebruikt in gebak, vla, toetjes of cocktails.

Rietsuiker

Rietsuiker, dat wordt gemaakt uit suikerriet, verschilt eigenlijk niet van suiker dat wordt gemaakt uit suikerbiet. Alleen de kleur is meestal iets donkerder. Bij de productie blijft een dun laagje donkerbruine stroop (melasse) achter op de rietsuiker. Dat zorgt voor de lichtbruin/gele kleur. Rietsuiker is in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet gezonder dan (witte) kristalsuiker. Het is namelijk dezelfde stof.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl