Suiker en sport

Sporten is een prima manier om op je gewicht te letten. Terwijl je sport, verbruikt je lichaam energie uit de voorraden die in je lichaam zijn opgeslagen. Kort gezegd kent je lichaam twee manieren om energie op te slaan:

 1. In de vorm van vet
 2. In de vorm van glycogeen ( waarin glucose is opgeslagen, met name in lever en spieren)

Het overgrote deel van de opgeslagen energie is vet. Vet is voor het lichaam namelijk de meest efficiënte manier om energie op te slaan: bij verbranding (beweging) komt per gram vet meer energie vrij (9 kcal) dan bij verbranding van een gram glycogeen (4kcal).

Energie bij intensief sporten

Vet is dus weliswaar een efficiënte energiebron, maar ook een langzame. Bij verbranding van glycogeen komt energie veel sneller vrij. Als je intensief sport en dus  snel energie nodig hebt, zijn de glycogeenvoorraden veruit de belangrijkste energiebron.

De voorraad glycogeen is echter beperkt, dus bijlanger (intensief) sporten dan 45-60 minuten, is de kans groot dat het glycogeen op raakt. En de energie uit vet maakt je lichaam niet snel genoeg vrij om dezelfde inspanning te blijven leveren. De hoeveelheid beschikbare glucose in ons lichaam bepaalt dus voor een belangrijk deel het prestatievermogen bij intensieve duurinspanning.

Onderzoek

Onderzoek heeft aangetoond dat de inname van suikers tijdens de inspanning het prestatievermogen kan verbeteren wanneer je middelmatig tot zeer intensief sport voor langer dan 45-60 minuten. Het kan een daling in de bloedsuikerspiegel voorkomen, en draagt bij aan een optimale energieverbranding.

Suikers zijn dus van belang bij duursportprestaties en kunnen optimaal worden aangeboden via (sport)dranken met suikers. Deze zijn zowel vóór, als tijdens en na inspanning effectief en dragen naast levering van suikers ook bij aan vochtinname. Aan het gebruik van sportdranken zitten echter ook beperkingen. Zo kan ons spijsverteringskanaal maar beperkte hoeveelheden goed verwerken. Let bij gebruik dan ook goed op de samenstelling van dergelijke dranken.

Sport je minder dan 45-60 minuten, dan is een sportdrank minder effectief en volstaat voldoende water drinken ook. Tot slot geldt dat de basis voor elke sporten een gezonde, gebalanceerde voeding is, aangepast aan de specifieke eisen die training en competitie vragen van de individuele sporter.

Beweegrichtlijnen 2017

In Nederland werden tot 2017 verschillende normen gebruikt om vast te stellen of iemand voldoende beweegt: de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), de Fitnorm en de Combinorm. Sinds 2017 worden, op advies van de Gezondheidsraad andere beweegrichtlijnen gehanteerd; de Beweegrichtlijnen 2017. Deze beweegrichtlijnen voor volwassenen en ouderen luidt als volgt:

 • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
 • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, zoals wandelen en fietsen, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
 • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen.
 • En: voorkom veel stilzitten.

 • Burgemeester Lambooylaan 3
  1217 LB Hilversum
 • Tel: 035-5433455
  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl