Deze website maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken. De cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd. Door op 'akkoord' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website. https://www.kenniscentrumsuiker.nl/privacyverklaring
Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.
Er zijn verschillende soorten cookies:
Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.
Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.
Dankzij de suiker waren de huisvrouw en huishoudster in staat om de oogst te verwaarden voor de winter. Niet alle vruchten kun je lang bewaren of drogen. Maakte je er jam of gelei van, of mengde je het sap met suikersiroop, verzegelde je de potten en flessen goed, dan kon je ook in de donkere dagen genieten van de zomer.
Suiker bracht ons de mogelijkheid vruchten en vruchtensap in te maken, zodat we ook buiten het seizoen van de vruchtensmaak konden genieten. Jams, gelei, siroop, droge en natte confituren kwamen binnen ons handbereik.
Koninklijke confituur
Het wordt zelfs mode om confituur te maken. De dames van de betere kringen hadden zelfs een speciaal komfoortje in de keuken met een zacht vuurtje waarboven de gesuikerde vruchten en jams konden indrogen. Naar het schijnt heeft ook koningin Mary II, de echtgenote van stadhouder-koning Willem III, een dergelijk konfijtstelletje bezeten op Paleis Het Loo, waar zij een speciaal vertrek daartoe vlak bij haar tuin liet inrichten.
Huisvlijt
De 18e-eeuwse kookboeken wemelen van de recepten voor konfijten, of het nu om meloenschillen gaat, of noten, om viooltjes of abrikozen, alles kan worden ingemaakt. De kunst is het goed afsluiten van de potten, vroeger een stuk lastiger dan nú. De droge confituren gingen in een spaanplaten doosje, de natte in een pot, met daarover heen een droge blaas. Toch kan er dan op de jam schimmel ontstaan. In 1604 adviseert Lady Elinor Fettiplace daarom: ‘wanneer er schimmel begint te groeien, dan moet je de potten in een kast vlak bij het vuur zetten’.
Fabrieksjam
De huisvlijt werd overgenomen door de voedingsmiddelenindustrie. De ene na de andere jamfabriek opende de deuren. Tielse Flipje prees de jam van De Betuwe (1885-1993) aan. De fabriek is gesloten, maar Flipje heeft inmiddels een eigen museum. Nu is het thuis verwerken van zelf geplukte vruchten uit tuin of uit het wild weer heel populair. Je kunt er cursussen in volgen om het vak van jam en gelei maken goed onder de knie te krijgen. Zo blijft die lange traditie in stand.
Stilleven van Luiz Meléndez
RECEPT
Neemt van de grootste witte Lange hanepote, de pitten wel en voorsigtig uyt gedaan en midde door gesnede op yder pond ¾ pond Candy suyker in late kooken, dan uytgeschept in reege water en voor weder uyt gedaan, dan de siroop klaar make en Eve de druyve erin late koke.
Uit: Keuke-Boek van Maria Philippina Schrijver (1752).
Tel: 035-5433455
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alles over suiker
Copyright 2022 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl