Kruidige bosvruchtenjam

Kruidige bosvruchtenjam met geleisuiker.

bosvruchtenjam

Bereidingswijze

Was de aardbeien, frambozen en bramen voorzichtig in een zeef en verwijder eventueel de kroontjes. Weeg 900 g fruit af. Doe het fruit in een grote pan en prak de vruchten met een vork kapot. Meng de balsamicoazijn met de tijm en de geleisuiker erdoor. Breng deze massa op matig hoog vuur al roerende aan de kook tot de massa over het hele oppervlak flink borrelend kookt. Laat de massa nu 4 minuten flink koken, roer regelmatig. Draai het vuur uit en laat de massa tot rust komen. Schep eventueel met een lepel het ontstane schuim eraf. Zet de jampotten op een dubbelgevouwen theedoek en vul ze met een soepopscheplepel tot aan de rand met de hete jam. Sluit de potten direct af met de deksels en zet ze op hun kop. Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat de jam afkoelen. Plak er een etiket met de naam en bereidingsdatum op.

Houdbaarheid: 1 jaar.

Schone potten: Jam blijft langer houdbaar in goed schone potten. Was de potten af in de afwasmachine en bewaar ze tot gebruik goed afgesloten. Of was de potten en deksels vlak voor gebruik af in heet water met soda, spoel ze af met schoon water en zet ze tot het vullen omgekeerd op een schone theedoek.

Tip: Suiker maakt de jam niet alleen zoet, maar versterkt ook de smaak van de vruchten zelf. Wil je de jam liever wat minder zoet, gebruik dan geleisuiker speciaal of gewone kristalsuiker met geleipoeder. Je kunt dan met 500 g suiker per kg fruit toe. Bewaar minder zoete jam altijd in de koelkast.

Benodigde ingrediƫnten

  • 500 g aardbeien
  • 250 g frambozen
  • 250 g bramen
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 kg geleisuiker

Voedingswaarde

  • per pot
  • 1045 kcal
  • 2 g eiwit
  • 1 g vet
  • 256 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 30 minuten

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl