Lemon buns (cakejes)

Lekkere frisse citroen cakejes, voor een traktatie of een high tea. 

Bereidingswijze

Verwam de overn voor op 175 graden. Vet een muffinvorm met 12 holtes van 5-7 cm in. Boen de citroenen schoon en rasp van 1 citroen de gele schil af. Pers deze citroen uit. Meng in een pan met een dikke bodem de boter met de basterdsuiker, honing, citroenrasp en 2 eetlepels citroensap. Laat de boter op zacht vuur smelten en roer alles goed door elkaar. Laat dit mengsel iets afkoelen. Klop in een kom de eieren los en meng het botermengsel er al roerende door. Schep in gedeelten het zelfrijzend bakmeel erdoor en blijf roeren tot een dik beslag ontstaat. Schep het beslag in de holtes van de muffinvorm. Bak de cakejes in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar. 

Trek met een citroentrekker van de andere citroen mooie lange en dunne slierten schil. Breng in een steelpan 100 ml water met de suiker aan de kook en laat dit 2 minuten pruttelen. Leg de citroenslierten erin en laat het geheel 2-3 minuten zachtjes pruttelen. Laat de slierten in de siroop afkoelen. Laat de slierten dan op keukenpapier goed uitlekken.

Wip de cakejes uit de holtes van de vorm en laat ze op een taartrooster nog even afkoelen. Roer in een kom de poedersuiker met 1 eetlepel citroensap en het eiwit tot een glanzend glazuur. Bestrijk de bovenkant van de cakejes met het glazuur en garneer ze met de citroenslierten en eventueel ander decoratiestrooisel. 

Benodigde ingrediƫnten

voor de cakejes:

  • 2 grote citroenen
  • 100 g boter
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 50 g vloeibare honing
  • 2 eieren
  • 225 g zelfrijzend bakmeel

Voor de garnering:

  • 50 g suiker
  • 150 g poedersuiker
  • 1 eetlepel losgeklopt eiwit, gepasteuriseerd
  • eventueel decoratiestrooisel

Voedingswaarde

  • bevat per bun/cakeje:
  • 250 kcal
  • 3 g eiwit
  • 8 g vet
  • 42 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 45 - 60 minuten

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl