Naar Amerika!

15e - 16e eeuw

Wanneer Columbus zijn ontdekkingsreis begint in 1492 neemt hij bij een tussenstop op de Canarische Eilanden ook rietsuikerplanten mee. Op zich is dat grappig. Columbus meende dat hij een andere weg naar India zou ontdekken, in feite de bakermat van de Europese rietsuikercultuur.

Maar hij vond de Amerika’s, dat als West-Indië door het leven zou gaan. En in dat klimaat gedijt de suikerriet heel goed, bleek al snel na de aanplant op de eilanden waar Columbus voet aan wal zette: de Bahama’s.

Rendement
Al aan het eind van de 14e eeuw wordt de productie van molasse van suikerriet verbeterd voor een hoger rendement. Andalusië, de Algarve, Madeira en de Canarische Eilanden zijn de belangrijkste productiecentra. Venetië had het monopolie op de suikerhandel, maar Madeira viel te bereiken buiten de macht van Venetië om. Rond 1480 waren er al zeventig Antwerpse schepen actief  betrokken bij de suikerhandel van Madeira naar Vlaanderen. Daar kwamen de Canarische eilanden nog bij.

Nieuw Continent
Wanneer Columbus van zijn eerste reis terugkomt lijkt het in eerste instantie een ‘mislukking’ omdat er geen specerijen groeien in dit land dat India niet blijkt te zijn. Al gauw blijkt dat de vruchtbare grond van dit nieuwe continent te exploiteren valt. Suikerriet en katoen zullen de nieuwe landbouwproducten worden van Brazilië, het zuiden van de Verenigde Staten en de Cariben.

Tekening van rietsuiker door Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen (1897).

Christoffel Columbus

Columbus zet voet aan wal in 'Amerika'  (15e eeuw)


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl