Nonnevotten

Limburgse nonnevotten zijn gefrituurde zoete broodjes met een knoop erin. Limburgse nonnevotten worden alleen in Limburg gebakken en traditioneel met carnaval gegeten. De naam zou duiden op het habijt van nonnen, die op hun rug een strik droegen.

Nonnevotten

Bereidingswijze

Verwarm de melk met de boter, zodat de boter smelt en laat het mengsel afkoelen tot lauw. Klop de eieren los. Meng broodmix en basterdsuiker in een kom en duw er een kuil in. Schenk de eieren erin en voeg het melkmengsel toe. Roer het door elkaar en kneed er een soepel en elastisch deeg van.

Vorm van het deeg een bol, leg deze in een kom, dek de kom af met een doek en laat het deeg 1 uur op een warm, tochtvrij, plekje rijzen. Duw het deeg plat, kneed het nog een keer door en rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een 1 cm dikke lap.

Snijd met het gebruik van een pizzasnijwieltje de deeglap in ca. 20 repen van 3 cm breed. Vorm er rolletjes van en leg er een losse knoop in, zodat het binnenste gedeelte iets open blijft. Laat het deeg nog 15 minuten narijzen. Verhit frituurolie tot 180┬░C. Strooi fijne suiker op een bord. Bak de nonnevotten met 2-3 tegelijk licht goudbruin en gaar. Wentel de nonnevotten direct uit de frituur door de fijne suiker. Eet ze liefst warm.

Benodigde ingredi├źnten

  • 200 ml melk
  • 75 g boter
  • 2 eieren
  • 500 g witbroodmix
  • 50 g witte basterdsuiker
  • frituurolie
  • fijne suiker

Voedingswaarde

  • per stuk
  • 190 kcal
  • 5 g eiwit
  • 9 g vet
  • 23 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 2 uur en 10 minuten

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.

Meer wetenschappelijke informatie over suiker en voeding tref je aan op: www.kenniscentrumsuiker.nl 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding