Ontdek lekkere en gevarieerde recepten

Basisrecept Jam (met geleisuiker)

Hoe maak je zelf jam in 30 minuten? 

Appel gevuld met zuurkool

Serveer deze appels met gebakken aardappelen en een varkensfiletlapje.

Abrikozen-vijgenjam van gedroogde vruchten

Abrikozen-vijgenjam maken in 30 minuten.

Pasta met geroosterde groenten

Pasta met geroosterde groenten, ui, paprika, courgette, champignons, tijm en rozemarijn.

Verse vijgenjam

Verse vijgenjam met donkerbruine basterdsuiker.

Charlotte met peer

Een feestelijk dessert dat er indrukwekkend uitziet.

Gepofte aardappelen met kruidige Hüttenkäse

Heerlijk met een salade van rucola.

Kruidige bosvruchtenjam (met geleisuiker)

In slechts 30 minuten maak je een kruidige bosvruchtenjam.

Hartvormige pancakes met aardbeiencoulis
American Pancakes lijken nog het meest op onze drie-in-de-pan, alleen zijn ze wat groter en veel luchtiger.
Empanada met tonijn

Dit originele Spaanse gerecht wordt al sinds oudsher bereid om onderweg te nuttigen. 

Pain Perdue met roodfruitsalade

Een smakelijk lunchgerecht.

Gekaramelliseerde witlof met coquilles

Een luxe voorgerecht met een mooi smaakcontrast. 

Tarte Tatin van sjalotten

Dit is een hartige variant op de beroemde omkeerappeltaart van de Franse gezusters Tatin.

Glühwein

Heerlijke wijn voor wanneer de dagen gevuld zijn met koud weer. 

Warme chocolademelk

Binnen 15 minuten genieten van een kop warme chocomelk.

Super chocoladetaart

Een super chocoladetaart voor elke feestelijke gelegenheid.

Baklava

Baklava is een typisch Arabisch gebak van laagjes filodeeg.

Appelbeignets

Appelbeignets worden, hoe lekker ze ook zijn, alleen met Oud & Nieuw gebakken. 

Kletskoppen

Bij kletskoppen zorgt de suiker voor een knapperige structuur. 

Gekonfijt citrusfruit

Gekonfijt fruit, ook lekker om in gesmolten chocolade te dopen. 

Nonnevotten

Limburgse nonnevotten zijn gefrituurde zoete broodjes met een knoop erin.

Fryske oranjekoeke

Oranjekoek is een typisch Friese lekkernij, die zijn naam dankt aan het gebruik van gekonfijte sinaasappelschil in zowel het deeg als de garnering.

Uiencompote

Een schepje suiker haalt het natuurlijke zoet van uien naar boven. 

Tarte Tatin

Een appeltaart op zijn kop met een laagje gekaramelliseerde suiker. 

Geglaceerde beenham

Een feestelijk gerecht van een groot stuk ham gemaakt, dat is échte mannenkost en dus ook écht iets voor vaders!

Trifle met stroopwafel en gekaramelliseerde peer

Nagerecht voor een kerstdiner.

Crème Caramel

Een traditioneel toetje met pittige en zoete smaak.

Witte wijngelei met druiven

Deze doorzichtige, prachtig gelei is heerlijk friszuur dankzij de combinatie van druiven en witte wijn.

Tropische abrikozenjam

Maak een abrikozenjam tropisch door gemberwortel, limoen en sereh toe te voegen.

Sandwich kipkerriesalade met cashewnoten

Deze fraai goudgele salade is ideaal om koelkastrestjes in te verwerken.

Thaise salade met geroosterde biefstuk

Een heerlijke lunchsalade.

Granola bar

Lekker als ontbijt of als toetje.

Tosti met appel en bruine suiker

Lekker bij de lunch of als oppeppend tussendoortje.

Kokosmelk met tjendol

Een verfrissende drank van suiker en kokos uit Indonesië.

Coquille Saint Jacques

Jakobsmosselen met groene asperges.

Italiaanse kersttrifle

Een klassiek Engels toetje met Italiaanse twist.

Gekaramelliseerde witlofschuitjes

Eenvoudig en snel te maken groente gerecht.

Krab uit de Schotse wateren

Heerlijk visgerecht.

Frozen yoghurt marshmallows & cookies

Een fris en gezellig dessert.

Doperwten stamppotje

Stamppot winterkost? Niet altijd. 

Citroensortbetijs

Een zomers dessert.

Vis gestoofd in pittige saus

Geserveerd met rijst en sugarsnaps.

Risotto met venkel en rivierkreeftjes

Binnen 30 minuten gemaakt.  

Gevulde speculaas

Eigengemaakt speculaas is het lekkerst.

Pink yoghurt Valentijns-coupe met bosfruit

Verwenrecept voor jouw Valentijn.

Sangria

Ideaal voor een zomerse barbecue.

Vietnamese gehaktspiesjes met grove pindasaus

Een heerlijk gerecht uit Vietnam.  

Grieks paasbrood

Dit brood wordt ook wel lambropsomo genoemd.

Salade met nectarine, parmaham en munt

Een makkelijke en frisse zomerse salade met een tikkeltje pit. 

Chocolade pecantaartje

Dessert met gesuikerde pecannoten.

Rode pepergelei

Een pittige gelei die goed past bij geroosterde kip of verse vis. 

Wortelquiche met knapperig notenkorstje

Serveer de quiche met een frisse salade van veldsla.

Luilakbollen

Een lekkernij voor langslapers en te laat komers.

Roergebakken witlof met aardappelpuree en rookvees

Een gevarieerd gerecht met witlof.

Aalbessengelei

Een heerlijke friszure gelei dankzij de combinatie van rinse bessen en suiker.

Tostada met fijne bonensalade

Een lekkere salade met 30 minuten op tafel.

Aardbeien limonadesiroop

Ook te gebruiken over roomijs of in de yoghurt.

Russische paaspudding

Een bijzondere pudding van kaas.

Kerstkransjes

Ook leuk voor in de kerstboom.

Geglaceerde worteltjes met karwij en mandarijn

Een lekker en fris bijgerecht.

Pompoenchutney

Pittig en zuur in balans door toevoegen van suiker.

Carpaccio van sinaasappel

Een inspiratief en verrassend dessert.

Donuts

Een Berlinerbol met een gat erin.

Pavlova met rood fruit

Een echte feesttopper, spectaculair en toch eenvoudig te maken.

Ananaschutney

Een frisse chutney lekker bij geroosterde kip, lamsvlees of rundvlees.

Victoria Sandwich

Een heerlijk gebakje, vernoemd naar de Britse koningin Victoria.

Wilde zeebaarsfilet met venkelpuree en prei

Een heerlijk visgerecht binnen 45 minuten op tafel. 

Slagroomsoesjes met roze glazuursuiker

Een leuke en originele manier om iemand te verwennen.

Scones met room en sinaasappel-gemberjam

Bij een high tea kunnen deze scones niet ontbreken. 

Rublitaart

Rübli is Zwiterduits voor worteltjes. 

Dadelsnoepjes

Een zoet recept om samen met kinderen te maken.

Mango-ijs met warme 'brulee' saus en saffraan-schuimkrokantjes

Zowel de smaak als het contrast in temperatuur maakt dit dessert erg spannend.

Mousse van rode grapefruit en vanille met rode grapefruitgelei

De rode grapefruit heeft een zacht bittere smaak dat lekker combineert met suiker en vanille.

Lemon buns

Een lekkere traktie voor een verjaardag of bij een high tea.

Roodfruitsalade met zure room

Een lekker fris en zomers nagerecht.

Frambozen Linzertaart

Deze taart is vernoemd naar de Oostenrijkse stad Linz.

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl