Een schepje suiker haalt het natuurlijke zoet van uien naar boven. Deze uiencompote van mooie rode sliertjes is een lust voor het oog.
Bereidingswijze
Pel de uien en snij ze in halve plakjes. Haal die een beetje los van elkaar. Verhit de boter samen met de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui rustig op laag vuur tot de sliertjes zacht zijn (circa 10 minuten). Voeg de tijm en de suiker toe, schep even om en laat een minuutje karamelliseren. Giet de wijn en azijn erbij. Strooi er zout en peper over. Laat zonder deksel een half uur rustig sudderen tot bijna al het vocht verdampt is tot een dikke siroop. Laat afkoelen en schep over in een schaaltje.
Houdbaarheid: 1-2 weken in de koelkast.
Serveren: Serveer op kamertemperatuur. Of even opgewarmd in de oven in kleine bladerdeegcupjes bij wijze van borrelhapje. Deze uiencompote smaakt bijvoorbeeld heerlijk bij varkenskarbonades of paté.
Benodigde ingrediënten
500 g rode uien
1 eetlepel tijmblaadjes
3 eetlepels kristalsuiker
1 dl rode wijn
½ dl rode-wijnazijn
scheutje olijfolie
klontje boter
zout
peper
Voedingswaarde
555 kcal
5 g eiwit
27 g vet
73 g koolhydraten
Bereidingstijd
20 minuten voorbereiding
40 minuten inkoken
Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.