Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Doperwten stamppotje

Stamppot winterkost? Niet altijd. Probeer eens dit frisse lenteachtige stamppotje met doperwten. Het lekkerst met knapperig verse doperwten, maar gelukkig zijn diepvriesdoperwten (het hele jaar verkrijgbaar) een prima alternatief. De natuurlijk zoete smaak van doperwten komt nog sterker naar voren door een schepje suiker toe te voegen aan het kookwater.

doperwten stampot

Bereidingswijze

Schil de aardappels, snij ze in even grote stukken en kook ze in een grote pan gaar in ± 15 minuten. Leg de plakjes pancetta (in porties) in een droge, hete koekenpan en laat ze rustig uitbakken tot knapperige rondjes, halverwege omdraaien. Laat uitlekken op keukenpapier. Verwarm de melk met de boter. Breng een pan water aan de kook voor de doperwten.
 
Giet de aardappels af en haal ze door de pureeknijper of stamp ze fijn. Roer de hete botermelk erdoor tot een smeuïge puree. Kook de doperwten met een schepje suiker kort gaar in het kokend water (verse: circa 1 minuut, diepvries: circa 4 minuten). Laat uitlekken en roer door de puree. Breng op smaak met lekker veel versgemalen zwarte peper.
 
Serveren: Verdeel het stamppotje over de borden en garneer elk bord met knapperige pancettarondjes.
 
Tip: Ook lekker: wat extra plakjes pancetta verkruimeld door de puree zelf.
 
Tip: Extra smeuïge puree? Meer melk of boter toevoegen.
 
Tip: Nog lekkerder (maar wel meer calorieën): room in plaats van melk.

Benodigde ingrediënten

  • 500 g aardappels (kruimig)
  • 300 g doperwten (vers of diepvries)
  • 6 plakjes pancetta
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 dl melk
  • zwarte peper
  • klontje boter

Voedingswaarde

  • 455 kcal
  • 21 g eiwit
  • 19 g vet
  • 49 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 25 minuten

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl