Italiaanse kersttrifle

Een trifle is een klassiek Engels stapeldessert bestaande uit cake, vruchten en custard. Deze trifle heeft echter een Italiaans tintje door mascarpone te gebruiken in plaats van custard, waarbij de limoen en suiker samengaan in een verrassend lekkere, friszoete smaak. Een nagerecht dat ideaal is om restjes in te verwerken, zoals een oudbakken kersttulband en wat stoofpeertjes. 

Bereidingswijze

Snij de cake in dunne plakken. Neem een mooie grote glazen schaal of een aantal kleine glaasjes en verdeel de plakken cake over de bodem. Besprenkel de bodem met de Drambuie. Schep de stoofpeertjes uit het vocht en snij ze in stukken (zonder klokhuis). Meng ze met de jam tot een lekker smeuïg mengsel, voeg eventueel nog een scheutje perenvocht toe. Verdeel de vruchten over de cake. Rasp de limoen en pers hem vervolgens uit. Roer rasp en sap samen met de suiker door de mascarpone. Verdeel dit over het fruit en strijk glad. Zet de schaal of glaasjes in de koelkast en laat minimaal 4 uur intrekken (liever langer).

Serveren: Schep aan tafel op dessertborden of serveer in kleine glaasjes per persoon.

Tip: In plaats van een cake kun je ook een oudbakken tulband nemen of panettone gebruiken die je nog over hebt van de Kerst. Hoe uitgedroogder, des te meer drank en/of vruchtensap je moet gebruiken voor een goed doordrenkt resultaat.

Tip: Serveren in je allermooiste glazen schaal, dan zie je de laagjes het beste of gebruik meerdere kleine glaasjes.

Benodigde ingrediënten

  • 250 g mascarpone (1 bakje)
  • 1 limoen
  • 5 eetlepels suiker
  • ½ oudbakken kersttulband
  • flinke scheut Drambuie
  • 350 g stoofpeertjes (vers of uit pot)
  • ½ pot cranberry- of frambozenjam

Voedingswaarde

  • per portie
  • 480 kcal
  • 7 g eiwit
  • 21 g vet
  • 63 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 20 minuten voorbereiding
  • 4 uur intrekken

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.

Meer wetenschappelijke informatie over suiker en voeding tref je aan op: www.kenniscentrumsuiker.nl 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding