Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Kokosmelk met tjendol

Kokosmelk met Tjendol, ook vaak gewoon Tjendol genoemd, is een verfrissende ijskoude drank van suiker en kokos uit Indonesië. Tjendol, de kleine sliertjes die erin zitten worden oorspronkelijk gemaakt van hunkweemeel. Dit meel van Katjang idjobonen is te koop in toko’s. Maar er kan ook gewoon rijstebloem en maïzena voor gebruikt worden. Om de Tjendol te zoeten, wordt een suikersiroop gemaakt van bruine basterdsuiker. Bruine basterdsuiker is hiervoor uitermate geschikt door zijn aangename karamelsmaak. Ook wordt kristalsuiker voor een lekkere smaak toegevoegd aan de tjendol sliertjes.

Bereidingswijze

De siroop: Breng de basterdsuiker met 1 dl water aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en kook nog 3 minuten. Laten afkoelen.
 
De tjendol: Meng de rijstebloem met de maïzena, het zout, de 3 eetlepels kristalsuiker in een pan. Roer er een ½ liter koud water beetje bij beetje door. Voeg een paar druppels kleurstof toe. Breng het op een matig vuur al roerende aan de kook. Draai het vuur laag en laat de dikke “pap” (nog steeds roerend) in een paar minuten zachtjes gaar worden. Vul een diepe schaal voor de helft met koud water en wat ijsblokjes. Zet een vergiet op de schaal zo dat deze net in het water hangt. Druk de warme pap lepel voor lepel door het vergiet, zodat sliertjes pap “tjendol” in het koude water vallen.
 
De drank: Schep de tjendol direct in 4 grote glazen, vul de glazen met ijsblokjes. Schenk de basterdsuikersiroop en de kokosmelk erover en geef er grote lepels bij om alles door elkaar te roeren.
 
Tip: Suikersiroop blijft lang goed. Als je meer siroop maakt dan voor dit recept nodig is, kan het in een afgesloten fles worden bewaard. Suikersiroop is te gebruiken in dranken, over fruit of door zuiveltoetjes.

Benodigde ingrediënten

De siroop:

  • 100 g bruine basterdsuiker

De tjendol:

  • 100 g rijstebloem
  • 1 eetlepel maïzena
  • zout
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • natuurlijke levensmiddelenkleurstof (rood en/of groen
  • ijsblokjes

De drank:

  • ijsblokjes
  • ca. 8 dl romige kokosmelk (blik of pakjes)

Voedingswaarde

  • 625 kcal
  • 6 g eiwit
  • 32 g vet
  • 77 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 15 minuten 

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl