Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Citroensorbetijs

Sorbetijs wordt gemaakt van vers fruit en suikerstroop van kristalsuiker en water. De suikerstroop zorgt ervoor dat de ijskristallen klein blijven. Het ijs wordt hierdoor fijn van structuur en voelt heel zacht in de mond, alsof er room is toegevoegd, wat niet zo is. Met eiwit wordt de structuur nog luchtiger.

Bereidingswijze

Boen 2 citroenen schoon onder lauw water, dep ze droog en rasp de schil dun (alleen het geel) af. Halveer alle citroenen en pers ze uit. Voor het recept is 500 ml citroensap nodig, pers eventueel nog meer citroenen uit.

Verwarm water, suiker en citroenrasp al roerend, tot de suiker is opgelost en breng het zonder roeren aan de kook. Neem de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen. Roer het citroensap erbij. Klop de eiwitten tot zachte pieken, roer de helft bij het citroensapmengsel tot geen eiwit meer zichtbaar is. Spatel de rest van het eiwit luchtig erdoor. Schep het mengsel in een platte (metalen) bak en vries het mengsel minstens 3 uur in. Schep elk half uur het steeds harder wordende mengsel in een kom en klop het los. Of gebruik een ijsmachine, volg hierbij de gebruiksaanwijzing van de machine voor de juiste bereidingswijze en bereidingstijd. Serveer het ijs, of schep het in een afsluitbaar bewaarbakje en zet het tot gebruik in de vriezer.

Gevulde citroenen: Halveer de citroenen niet, maar snijd van elk een kapje en pers ze zo uit. Maak het citroensorbetijs zoals hierboven. Maak intussen de binnenkant van de citroenen schoon en leg ze een paar uur in de vriezer. Vul de citroenen, zodra het ijs klaar maar nog zacht is, bol op met sorbetijs. Zet de dekseltjes er losjes op en verpak ze elk in vershoudfolie. Vries ze zo tot gebruik in.

Gespoten sorbetijs: Sorbetijs kunt u ook, zodra het voldoende bevroren is of uit de ijsmachine komt, in toeven spuiten en zo invriezen. Leg kleine stukjes bakpapier op een metalen (bak)plaat. Schep het ijs in een spuitzak met grof stervormig mondje en spuit mooie toeven of rozetten van ijs op de stukjes bakpapier. Zet de plaat zo'n 2 uur in de vriezer. Verpak de bevroren toeven dan elk in vershoudfolie en bewaar ze in een verzamelbak tot gebruik in de vriezer. Of maak het ijs vers, ca. 2 uur voor gebruik, en spuit kleine glaasjes vol met een toef ijs. Zet deze tot gebruik in de vriezer.

Sorbetijs van ander fruit: Vervang het citroensap door 500 ml sap of puree van welke fruitsoort dan ook:

  • limoensap, sinaasappelsap, grapefruitsap, gemengd citrussap
  • gepureerd rood fruit: aardbeien, frambozen, bramen
  • gepureerde ananas, perziken, nectarines, mango, kiwi
  • koelvers sap van exotisch fruit, appelsap (aangevuld met het sap van 2 citroenen)
  • kant en klare smoothie uit een pak
  • huisgemaakte stoofperen, gepureerd en vermengd met het perenvocht
  • voeg verse kruiden toe: citroenmelisse, munt, maar ook basilicum (bij aardbeien) of koriander (bij mango)
  • voeg 250 gram Griekse of Turkse yoghurt toe, voor yoghurtijs
  • voeg tot slot, als het ijs nog zacht maar bevroren is, stukjes fruit of hele vruchten toe. Denk aan appelijs met blauwe bessen, perzikijs met frambozen, aardbeienijs met kiwi.

Benodigde ingrediƫnten

  • 10 (of meer) citroenen
  • 250 g suiker
  • 125 ml water
  • 2 eiwitten, zeer vers (van eieren M)

Voedingswaarde

  • per portie
  • 170 kcal
  • 1 g eiwit
  • 0 g vet
  • 42 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • minimaal 3 uur voor het ijs en harden van de citroenen

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl