Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Luilakbollen

Luilak wordt vooral gevierd in Noord Holland, met name in Amsterdam en de Zaanstreek. Luilak is een van de weinige feesten waarvan de oorsprong bij geen enkele religie ligt. Het wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Het is een feest waarbij langslapers en te laat komers worden bespot.

Luilak, beddezak
Staat om negen uren op
Negen uren, hallef tien
Kan de luilak nog niet zien!

Alle laatkomers waren luilak en konden dit afkopen door te trakteren. Tegenwoordig gaan vooral kinderen en tieners met knetterende brommertjes en fietsen voorzien van een bundel blikjes voor dag en dauw door de buurt om zoveel mogelijk lawaai te maken en daarmee de buurtgenoten wakker te maken. Van oudsher verkopen de bakkers die dag luilakbollen, witte rozijnenbolletjes, die liefst warm worden gegeten, met boter en keukenstroop.

Bereidingswijze

Verwarm de melk samen met de boter, zodat de boter smelt en laat het mengsel afkoelen tot lauw. Splits het ei en voeg de dooier toe aan het melkmengsel.

Meng broodmix en zout in een kom en duw er een kuil in. Voeg het melkmengsel toe. Roer het door elkaar en kneed er een soepel en elastisch deeg van. Vorm van het deeg een bol, leg deze in een kom, dek de kom af met een doek en laat het deeg 1 uur op een warm, tochtvrij, plekje rijzen.

Boen de citroen schoon en rasp de schil dun (alleen het geel) af. Duw het deeg na het rijzen plat en verdeel het citroenrasp en de rozijnen of cranberry’s erdoor. Werk de vulling door het deeg.

Vorm van het deeg een staaf en duw deze, met de achterkant van de hand, in 10 ongeveer gelijke stukken. Leg deze bolletjes op de bakplaat. Zet onderin de oven een schaaltje met heet water, laat de oven even lauw worden en zet hem daarna uit of bijna uit (of gebruik de speciale rijsstand van de oven). Schuif de bakplaat in de oven en laat de bolletjes ongeveer 30 minuten narijzen.

Klop het eiwit los. Neem de bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 225°C (heteluchtoven: 200°C). Bestrijk de bovenkant van de luilakbollen met het eiwit.

Schuif de bakplaat onderin de oven, temper de oven tot 200°C (heteluchtoven: 180°C) en bak de bollen in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig.

Serveren: Serveer ze warm, met boter en stroop of bruine suiker.

Benodigde ingrediënten

  • 150 ml melk
  • 60 g boter
  • 1 ei
  • 275 g witbroodmix
  • mespunt zout
  • 1 citroen
  • 100 g rozijnen of cranberry’s, gedroogd
  • boter
  • keukenstroop of bruine suiker

Voedingswaarde

  • per bol
  • 260 kcal
  • 6 g eiwit
  • 10 g vet
  • 37 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • per bol
  • 260 kcal
  • 6 g eiwit
  • 10 g vet
  • 37 g koolhydraten

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl