Geglaceerde worteltjes met karwij en mandarijn

Glaceren betekent letterlijk voorzien van een glanzende laag. Dit is een lichte vorm van karamelliseren met behulp van boter en een schepje suiker. Mooie jonge bospeentjes lenen zich uitstekend voor deze bereidingswijze. De karwijzaadjes en mandarijnrasp zorgen voor een prikkelend fris accent. Karwij (ook wel kummel genoemd) wordt veel gebruikt in stoofpotjes.

Bereidingswijze

Was de wortels en laat een klein stukje van het groene loof eraan zitten (1,5 cm). Oudere exemplaren schrappen of schillen. Rooster de karwijzaadjes kort in een droge koekenpan, daardoor krijgen ze nog meer smaak. Rasp de schil van de (schoongeboende) mandarijn.

Laat een klontje boter smelten in een pan, samen met de karwijzaadjes en doe de wortelen erin. Zet het vuur hoog en schep de wortelen een paar keer om. Voeg een klein bodempje water, de suiker en de mandarijnrasp toe, plaats de deksel op de pan en zet het vuur zachter. Laat de wortelen beetgaar worden. Het vocht moet verdampen tot alleen een stroperig laagje overblijft dat zorgt voor een glanzend laagje om de wortels. Zet eventueel het deksel ietsje schuin op de pan om het vocht beter te laten verdampen.

Tip: Probeer eens sinaasappel of grapefruit in plaats van mandarijn.

Benodigde ingrediƫnten

  • 1 bos jonge peentjes
  • 25 g boter
  • 1 theelepel karwijzaadjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 mandarijn (alleen rasp)
  • zout

Voedingswaarde

  • per portie
  • 75 kcal
  • 1 g eiwit
  • 5 g vet
  • 6 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 20 minuten 

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.

Meer wetenschappelijke informatie over suiker en voeding tref je aan op: www.kenniscentrumsuiker.nl 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding