Carpaccio van sinaasappel met kardemom en peper-suikersiroop

Suikersiroop is heerlijk om allerlei soorten fruit en fruitsalades op smaak te brengen. De siroop accentueert de smaak van het fruit. De toevoeging van kruiden en specerijen die bij de smaak van de verschillende vruchten passen, maken het een extra inspiratief en verrassend dessert. De kardemom en pepersiroop die heel gemakkelijk over de plakjes sappige sinaasappel wordt geschonken, is hiervan een verrukkelijk voorbeeld.

Bereidingswijze

De suikersiroop: Kneus de kardemompeultjes. Laat de suiker in ½ dl water met de kardemom en de zwarte peper op een matig vuur al roerende smelten en vervolgens 3 minuten koken. Afzetten en even laten afkoelen. Vis de kardemompeultjes eruit (de zaadjes die eruit zijn gekomen kunnen in de siroop blijven zitten).

De carpaccio: Boen de schil van 1 sinaasappel schoon onder de stromende kraan. Rasp de schil op een grove rasp. Schil de sinaasappels met een gekarteld mesje tot op het vruchtvlees. Snijd de sinaasappel in dunne plakken en leg ze op 4 bordjes. Schep de peper-suikersiroop en de geraspte schil erover en laat het fruit 10 minuten (of langer) marineren.

Tip: Geef er eventueel bolletjes vanille-ijs bij.

Tip: Suikersiroop blijft lang goed. Als je meer siroop maakt dan voor dit recept nodig is, kan het in een afgesloten fles worden bewaard. Suikersiroop is te gebruiken in dranken, over fruit of door zuiveltoetjes.

Benodigde ingrediënten

Voor de suikersiroop:

  • 6 kardemompeultjes
  • 50 g kristalsuiker
  • ½ theelepel grof gemalen zwarte peper

Voor de carpaccio:

  • 4 sinaasappels

Voedingswaarde

  • per portie
  • 120 kcal
  • 2 g eiwit
  • 0 g vet
  • 28 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 15 minuten

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.

Meer wetenschappelijke informatie over suiker en voeding tref je aan op: www.kenniscentrumsuiker.nl 


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding