Deze website maakt gebruik van cookies.
Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken. De cookies van Google Analytics zijn volledig geanonimiseerd. Door op 'akkoord' te klikken, stem je in met het gebruik van cookies op deze website. https://www.kenniscentrumsuiker.nl/privacyverklaring
Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.
Er zijn verschillende soorten cookies:
Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.
Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.
Berliner bollen met een gat erin, dat is eigenlijk de beste omschrijving van een donut. Ze zijn gemaakt van luchtig en zoet brooddeeg en worden gefrituurd en daarna door suiker gerold of geglazuurd. Vaak worden ze opengesneden en gevuld met crème, vruchtenmoes of ijs. In Amerika zijn donuts razend populair en zijn er in speciale donuts shops vaak meer dan 20 smaakvarianten te vinden. Eigenlijk heten ze ‘doughnuts’, letterlijk vertaald als nootjes van deeg, maar de meest gebruikelijke naam is donut. De oorsprong van de donuts ligt bij de Nederlandse oliebollen. Ook de Berliner bol hoort in deze categorie thuis, want dat is een donut zónder gat, die na het bakken worden volgespoten met jam of banketbakkersoom.
Bereidingswijze
Meng witbroodmix met lauwe melk, suiker, boter en losgeklopte eieren en meng het tot een plakkerig deeg. Kneed het op een bebloemd werkvlak tot een soepel, elastisch deeg, voeg eventueel nog wat bloem toe als het plakkerig blijft. Vet een kom dun in met wat olie. Vorm van het deeg een bol en leg deze in de kom. Dek de kom af met een theedoek of vershoudfolie en laat het deeg op een warm plekje (of in de oven op de rijsstand) 45 minuten rijzen.
Kneed het deeg daarna 5 minuten door en rol het op een bebloemd werkvlak uit tot een lap met een dikte van 1½ cm. Steek hieruit, met een donut steekvorm (of met twee uitsteekrondjes van 8 en 3 cm), ringvormige deegrondjes. Leg ze op bakpapier, dek ze af met een theedoek en laat ze nog 30 minuten op een warm plekje (of in de oven op de rijsstand) rijzen.
Verwarm de frituurolie tot 180°C en bak de donuts per 5-6 tegelijk en onder regelmatig omwippen goudbruin in ca. 6 minuten. Neem ze met een frituurschep uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Serveren: Strooi fijne tafelsuiker in een kom en wentel de donuts door de suiker. Snijd de donuts open en bestrijk de onderste laag met aardbeienjam. Verdeel de verse aardbeien en frambozen erover, strooi er nog wat fijne tafelsuiker over en leg de donutkapjes erop.
Tip: U kunt ze ook in de oven bakken: verwarm de oven voor op 225°C. Leg de uitgestoken donuts op bakpapier op de bakplaat, laat ze rijzen en schuif de bakplaat onderin de oven. Bak de donuts in 12 minuten goudbruin en gaar.
Voor de donuts:
Voor de garnering:
Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.
Tel: 035-5433455
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alles over suiker
Copyright 2022 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl