Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Fryske oranjekoeke

Oranjekoek is een typisch Friese lekkernij, die zijn naam dankt aan het gebruik van gekonfijte sinaasappelschil in zowel het deeg als de garnering. De oranjekoek is op de bakplaat gebakken, versierd met roze glazuur, toefjes botercrème of slagroom en reepjes gekonfijte sinaasappelschil.

Fryske oranjekoeke

Bereidingswijze

Was de sinaasappel onder lauw water en droog hem goed af. Rasp de schil dun, alleen het oranje, af. Hak ca. 150 gram gekonfijte sinaasappelschil zeer fijn.
Meng in een kom bloem, bakpoeder, koekkruiden en anijszaad. Voeg 175 gram boter toe en snijd de boter met twee messen tot erwtjesgrootte. Voeg de basterdsuiker, geraspte sinaasappelschil en 75 gram van de kleingesneden gekonfijte sinaasappelschil toe en kneed er snel een soepel deeg van. Dek het deeg af met folie en laat het deeg in de koelkast 30 minuten opstijven. 
 
Laat de rest van de boter zacht worden. Splits het ei. Prak het amandelspijs los met de eierdooier, de zachte boter en de rest van de fijngehakte gekonfijte sinaasappelschil. 
 
Verwarm de oven voor op 160°C (heteluchtoven: 145°C). Bekleed een bakvorm van ca. 30 bij 24 cm met bakpapier en vet het papier in. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een lap ter grootte van de bakvorm en leg één deeglap in de vorm. Verdeel het amandelspijs over de deeglap en duw het met de bolle kant van een lepel gelijkmatig uit. Leg de tweede deeglap er bovenop en druk het langs de randen goed op elkaar. Bak de koek middenin de oven in 50 minuten gaar en goudbruin. Laat de koek afkoelen. 
 
Klop voor het glazuur het eiwit los. Zeef de poedersuiker in een kom en roer het bessensap en 2 eetlepels eiwit erdoor, zodat een glanzend glazuur ontstaat. Verdeel het glazuur over de bovenkant van de koek en strijk het glad. Laat het glazuur drogen. Klop de slagroom stijf en schep het in een slagroomspuit. 
 
Serveren: Garneer de koek met slagroom en reepjes gekonfijte sinaasappelschil. Snijd de koek in repen van 3 bij 5 cm of vierkante stukjes van 4 bij 4 cm.
 
Tip: Gemalen anijszaad vind je bij een gespecialiseerde kruidenwinkel. Vervang het eventueel door 2 eetlepels gestampte muisjes.

Benodigde ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 250 g sinaasappelschil, gekonfijt
  • 350 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel koekkruiden
  • 1 eetlepel anijszaad, gemalen
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 225 g koude boter
  • 1 ei
  • 250 g amandelspijs
  • 200 g poedersuiker
  • 2 eetlepels rode bessensap
  • 250 ml slagroom

Voedingswaarde

  • per stukje:
  • 480 kcal
  • 5 g eiwit
  • 25 g vet
  • 60 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 30 minuten voorbereiding
  • 30 minuten laten opstijven
  • 50 minuten in de oven

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl