Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Tarte Tatin

Een appeltaart op zijn kop met een laagje gekaramelisseerde suiker. 

tarte tatin

Bereidingswijze

Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdooi het bladerdeeg.

Breng de suiker, het water en de honing in een pan aan de kook tot het karameliseert (een lichtbruine stroop). Haal de pan van het vuur en roer er de slagroom doorheen. Wanneer je de slagroom voordat je het er door heen roert eerst even verwarmt zal het mengsel minder erg schuimen. Zet het terug op het vuur om een beetje te laten binden. Koel de karamel iets af, en giet dan een laagje op de bodem van één grote of meerdere kleine metalen bakvormen. De karamel zal hard worden en kun je tot later gebruik bewaren.

Schil per taartje ongeveer 5 appels. (Jonagolds bijvoorbeeld zijn hiervoor zeer geschikt omdat zij niet tot een moes koken). Snij de appel, afhankelijk van de grootte in 4 tot 6 parten en schik ze op de karamel in de vorm. Stevig vullen en aandrukken.

Leg de bladerdeegplakjes op elkaar en rol het uit tot een cirkel die iets groter is dan de bakvorm. Prik over het gehele oppervlak gaatjes in de deegcirkel. Leg de plak over de appels en sluit de rand rondom goed aan. Bak de tarte tatin ongeveer 45 minuten in een oven van 200 °C.

Na het bakken, als de taart nog heet is, de taart met behulp van een rooster omkeren en het overtollig sap weggieten. De taart op een schaal leggen met de gekaramelliseerde appels naar boven. Serveer de taart lauwwarm.

Tip: Voor extra glans kun je de bovenkant bestrijken met abrikozenjam.

Tip: Serveer de tarte tatin met een lepel losgeroerde crème fraîche.

Tip: Je kunt de taart ook van te voren maken; warm hem voor gebruik even op in de oven.

Benodigde ingrediënten

  • 4 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 5 appels (geen moesappel)
  • 150 g kristalsuiker
  • 50 g water
  • 40-50 g honing
  • 70 g slagroom

Voedingswaarde

  • per portie
  • 595 kcal
  • 4 g eiwit
  • 27 g vet
  • 83 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 uur

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl