Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Geglaceerde beenham

Een feestelijk gerecht van een groot stuk ham gemaakt. Dit recept komt oorspronkelijk uit de Engelse keuken en heeft daar de mooie naam ‘glazed ham’. De ham wordt, met spek en zwoerd er aan, eerst gekookt. Daarna wordt de huid verwijderd, maar het spek blijft in tact. Dit wordt ingesneden en daarna bestreken met een geurige stroop van suiker, sinaasappelmarmelade, tijm en chilipoeder. De ham krijgt daardoor in de oven een prachtige goudbruine, glanzende korst.

Bereidingswijze

Leg de ham een nacht in koud water, laat het vlees dan uitlekken. Weeg de ham. Leg de ham in een net passende pan, voeg wijn, ui, takjes tijm, peperkorrels, jeneverbessen en laurier toe en zoveel water dat de ham nét onder staat. Breng het aan de kook en kook de ham 15 minuten per 500 gram. Neem de ham uit de bouillon en laat hem afkoelen.

Meng de bruine suiker met mosterd, marmelade, verse tijmblaadjes, chilipoeder en wat zout en versgemalen peper en verwarm het al roerend, tot de suiker is gesmolten.

Verwijder het zwoerd van de ham, maar laat de vetlaag zitten. Snijd de vetlaag tot op het vlees ruitvormig in. Steek in elk ruitje een kruidnagel.

Bestrijk de vetlaag van de ham met de suikerstroop en zorg ervoor, dat de stroop in de insnijdingen komt, zodat het vlees het kan opnemen. Herhaal dit een aantal keren, tot de stroop op is.

Schenk in een lege braadslede een laagje water en schuif deze braadslede onderin de oven. Warm de oven voor op 175°C. Leg de beenham op het ovenrooster en dek hem losjes af met een stuk aluminiumfolie. Schuif het rooster vlak boven de braadslee in de oven. Braad de ham in dezelfde tijd als de ham gekookt heeft (15 minuten per 500 gram) helemaal gaar en mooi goudbruin en glanzend. Neem 30 minuten voor het einde van de braadtijd het aluminiumfolie weg, zodat de ham kan kleuren. Verwijder na het bakken de kruidnagels.

Tip: zeef de bouillon en gebruik de bouillon als basis voor een zomerse minestronesoep.

Benodigde ingrediënten

  • 1 ham, zonder been, van ca. 3 kg, met vet en huid (zwoerd)
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 ui, grof gesneden
  • 6 takjes tijm
  • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel jeneverbessen, gekneusd
  • 1 laurierblad
  • 5 eetlepels mosterd
  • 100 g bruine suiker
  • 2 eetlepels sinaasappelmarmelade (zonder schil)
  • 1 eetlepel tijmblaadjes, vers
  • 1 theelepel chilipoeder, gemalen
  • zout
  • versgemalen peper
  • kruidnagels, heel

Voedingswaarde

  • 610 kcal
  • 69 g eiwit
  • 14 g vet
  • 55 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 1 nacht in koud water
  • 1 uur en 50 minuten voorbereiding
  • 1 uur en 30 minuten in de oven

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl