Informatie over cookies

Cookies zijn korte rapporten die via uw browser worden verzonden en opgeslagen op de harde schijf van de computer van de gebruiker wanneer deze verbinding maakt met een web. Cookies kunnen worden gebruikt om gebruikersgegevens te verzamelen en op te slaan terwijl ze verbonden zijn om u de gevraagde services te bieden. Cookies worden gebruikt indien de website de neiging heeft deze niet te bewaren. Cookies kunnen van de website of van derde zijn.

Er zijn verschillende soorten cookies:

  • Technische cookies die gebruikersnavigatie vergemakkelijken en het gebruik van de verschillende opties of diensten die door het internet worden aangeboden. Om de sessie te identificeren, toegang tot bepaalde gebieden mogelijk te maken, bestellingen, aankopen, het invullen van formulieren, registratie, beveiliging, faciliterende functionaliteiten (video's, sociale netwerken, enz..).
  • Maatwerk cookies waarmee gebruikers toegang hebben tot diensten op basis van hun voorkeuren (taal, browser, configuratie, enz ...).
  • Analytische cookies die anonieme analyse van het gedrag van website gebruikers mogelijk maken en waarmee gebruikersactiviteit kan worden gemeten en navigatieprofielen kunnen worden ontwikkeld om de websites te verbeteren.

Dus wanneer u onze website bezoekt, in overeenstemming met artikel 22 van Wet 34/2002 van de Informatiemaatschappij (GDPR), hebben we u om toestemming gevraagd voor het gebruik ervan. Dit alles om onze services te verbeteren. We gebruiken Google Analytics om anonieme statistische informatie te verzamelen, zoals het aantal bezoekers van onze site. Cookies die worden toegevoegd door Google Analytics vallen onder het privacybeleid van Google Analytics. Als u wilt, kunt u cookies van Google Analytics uitschakelen.

Houd er echter rekening mee dat u cookies kunt in- of uitschakelen door de instructies van uw browser te volgen.

Tsoureki Paschalino - Grieks Paasbrood

In de Griekse traditie behoort dit feestelijke, luchtige brood tot de eerste maaltijd ná het vasten, samen met lamssoep, een salade en een schaal vol (rood) gekleurde eieren. Het brood wordt ook wel lambropsomo genoemd, wat ‘lichtgevend brood’ betekent, waarmee de wedergeboorte van Christus wordt verbeeld.

Paasbrood

Bereidingswijze

Snijd het vanillestokje open. Schil de citroen, schraap het wit uit de schil. Zet 100 ml water op met vanille, citroenschil, laurier, kaneel en anijs en laat het 10 minuten trekken. Zeef het water, voeg de boter toe, zodat deze smelt en roer de melk erbij. Het mengsel is nu lauwwarm.

Klop 2 eieren los. Meng in een kom witbroodmix en suiker, voeg de eieren en het melkmengsel toe en werk het met de mixer met kneedhaken door elkaar. Voeg als het te vochtig is nog wat extra broodmix toe. Kneed het deeg minstens 10 minuten, zodat het elastisch en soepel wordt. Vorm het deeg tot een bol, leg deze in een kom en laat het deeg 30 minuten rusten. Duw het deeg plat, vouw het op tot een staaf en verdeel het in tweeën. Vorm van één deel een ronde bol, plat deze wat af en leg hem op een plank. Verdeel het andere stuk in 4 gelijke stukken. Duw de stukken plat, rol ze strak op en rol deze met twee vlakke handen uit tot deegstrengen van ca. 40 cm. Wikkel 2 deegstrengen om elkaar heen als bij touw en leg ze kruisgewijs op het brood, vouw de einden onder het brood. Bestuif het deeg met wat bloem, dek het af met een doek, zet het op een warm, tochtvrij (en vochtig) plekje en laat het brood 1 uur rijzen. Of gebruik de speciale rijsstand van de oven.

Verwarm de oven voor op 220°C (heteluchtoven: 200°C). Klop het derde ei los. Kwast het brood in met ei, bestrooi het met sesamzaad en leg het op de bakplaat. Schuif de bakplaat onder in de oven en bak het brood in 40 minuten gaar en goudbruin, temper na 20 minuten de temperatuur tot 200°C (heteluchtoven: 180°C ). Kook intussen de witte eieren ca. 6 minuten en kleur ze met (rode) verf voor Paaseieren volgens de aanwijzingen op de verpakking van de verf. Serveer het brood met de gekleurde eieren.

Benodigde ingrediënten

  • ½ vanillestokje
  • ½ citroen
  • 1 klein laurierblad
  • ½ kaneelstokje
  • ½ theelepel anijszaad
  • 50 ml volle melk
  • 50 g boter
  • 3 eieren
  • 450 g witbroodmix
  • 75 g suiker
  • sesamzaad
  • 4 witte eieren
  • handje bloem
  • rode verf voor Paaseieren

Voedingswaarde

  • per sneetje
  • 145 kcal
  • 6 g eiwit
  • 5 g vet
  • 20 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 35 minuten voorbereiding
  • 1 uur en 30 minuten rijzen
  • 40 minuten in de oven

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2021 & Disclaimer - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl