Rüblitaart

Rüblitaart is Zwitserduits voor worteltjes. Wortelen en suiker gaan goed samen omdat suiker de van nature zoete smaak van wortelen benadrukt.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een ronde springvorm (diameter 22cm) in met boter en bepoeder met bloem. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Rasp (in dezelfde keukenmachine) de wortelen fijn. Rasp de schoongeboende schil van de citroen en pers hem uit. Splits de eieren. Klop in een kom de dooiers samen met de suiker, rasp en 1 eetlepel van het citroensap (bewaar de rest van het sap voor het glazuur) tot een luchtig zachtgeel mengsel. Roer de wortels en amandelen erdoor. 

Zeef de bloem en bakpoeder erboven en schep het erdoor. Klop in een brandschone kom met de mixer de eiwitten stijf met een snufje zout. Spatel dit voorzichtig door het wortelmengsel. Giet het beslag in de springvorm en zet deze iets onder het midden van de oven. Laat in circa 45 minuten gaar worden. 

Glazuur:
Laat de taart even afkoelen en verwijder de springvorm. Zeef de poedersuiker boven een kom. Roer circa 3 à 4 eetlepels citroensap erdoor tot een dik glazuur. Schep dit op de taart. Laat de glazuur langs de zijkanten afdruipen voor een nonchalant effect of smeer de glazuur mooi egaal uit over de zijkanten met behulp van een glad mes. 

Tip: Ook lekker: de afgekoelde taart halveren en bestrijken met citroenmarmalade. 

Tip: Probeer eens gemalen hazelnoten in plaats van amandelen. 

Benodigde ingrediënten

voor de taart:

  • 200 g wortelen
  • 200 g blanke amandelen
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 4 eetlepels bloem
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 1 citroen
  • snufje zout

voor het glazuur:

  • 200 g poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap

Voedingswaarde

  • 280 kcal
  • 9 g eiwit
  • 15 g vet
  • 27 g koolhydraten

Bereidingstijd

  • 25 minuten voorbereiding
  • 45 minuten in de oven

Recepten en foto's mogen voor publicatie worden gebruikt, mits bronvermelding (www.suikerinfo.nl) plaatsvindt.


  • Burgemeester Lambooylaan 3
    1217 LB Hilversum
  • Tel: 035-5433455
    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright 2020 - Kenniscentrum suiker & voeding
Voor meer wetenschappelijke informatie, bezoek www.kenniscentrumsuiker.nl