Bereidingswijze
Vet de bakplaat in. Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtoven: 200 graden). Breng het water met de boter op laag vuur al roerend aan de kook, tot de boter is gesmolten. Voeg in een keer al roerend de bloem toe en roer het mengsel glad, zodat alle bloem door het water is opgenomen. Het deeg laat dan van de wand en bodem van de pan los.
Neem de pan van het vuur, schep het deeg in een kom, voeg vanillesuiker toe en roer het deeg tot handwarmte. Klop met de mixer stuk voor stuk 3 eieren door het deeg en laat elk ei door het deeg opnemen. Klop het vierde ei los en voeg dit in delen toe: het deeg moet glad en glanzend zijn en met stukken tegelijk van de lepel vallen. Schep of spuit ca. 20 kleine bergjes deeg op de bakplaat. Schuif de bakplaat middenin de oven. Temper na 10 minuten de oven tot 200 graden (heteluchtoven: 180 graden) en bak de soezen nog 10 minuten. Open de oven tussentijds niet.
Gare soezen zijn goudbruin van kleur, voelen licht aan en wanneer je op de bodem klopt, klinkt het hol. Bak ze zo nodig nog 5 minuten langer. Zet de oven uit, steek een houten lepel tussen de deuren laat de soezen 15 minuten staan. Neem de soezen van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen. Knip in de onderkant van de soezen een gaatje.
Aarbeienroom: Zoek 5 mooie aardbeien uit voor de garnering. Maak de rest schoon en pureer ze met de staafmixer tot een gladde puree. Zeef 3 eetlepels ervan door een theezeefje en houdt dit apart voor het glazuur. Klop de slagroom met de basterd suiker stijf. Spatel de aardbeienpuree erdoor. Schep het mengsel in een spuitzak en spuit de soesjes vol met de aardbeienroom, ze bollen daarbij op. Leg ze in de koelkast, zodat de room kan opstijven.
Aardbeienglazuur: Zeef de poedersuiker en roer de gezeefde aarbeienpuree en eventueel nog 1-2 theelepels water erdoor, zodat een glanzend glazuur ontstaat. Halveer de achtergehouden aardbeien. Dip de soesjes in het glazuur. Druk in de helft van de soesjes een halve aardbei.
Tip: Stevige slagroom: week 1 blaadje gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm 1dl slagroom tot tegen de kook aan, knijp het gelatine blaadje uit en los het op in de room. Roer de rest van de slagroom er in een dun straaltje bij en laat de room afkoelen. Klop deze room, met basterdsuiker, op.
Tip: Vanillesuiker met echte vanille bestaat uit fijne tafelsuiker of poedersuiker vermengd met fijngemalen vanillestokjes. Je vindt het bij koffiespeciaalzaken (als strooisel over cappuccino) of in de natuurwinkel.